Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, preminuo je na današnji dan, prije 34 godine.

Iako je prošlo više od tri decenije od smrti Tita, njegovo ime se i danas često spominje u svim zemljama koje su nekada činile Jugoslaviju.

Poštovaoci njegovog lika i djela, kao i svake godine odaće mu počast polaganjem cvijeća i vjenaca ispred njegovih bisti te u Kući cvijeća u Beogradu.

Josip Broz Tito umro je u Ljubljani, 4. maja 1980.godine u 15.05 sati. U trenutku kada je objavljena vijest igrala se velika utakmica između Hajduka i Crvene zvezde. Prekinuta je nakon što je Miodrag Živković drhtavim glasom na vijestima saopštio:

“Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.”

Jugoslavija je plakala, a stadionom se orila pjesma “Druže Tito mi ti se kunemo.”

Doživotni predsjednik SFRJ sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu. Na sahranu je došlo 700.000 ljudi i brojne državne delegacije. Poklonili su mu se kraljevi, prinčevi, predsjednici država, premijeri…

“Više od tri decenije Josip Broz Tito uspio je da održi jedinstvo Jugoslavije, koja je predstavljala mješavinu različitih naroda, jezika i religija, ali poslije njegove smrti 1980, etničke tenzije koje su bile prikrivene dostigle su kulminaciju, što je predstavljalo uvod u ratove u balkanskim državama” rekao je britanski analitičar i nekadašnji dopisnik sa Balkana Martin Bel.

Izvor: 6yka.com