Muzej Hercegovine u Trebinju  živa je  slika fizičke i umne moći čovjeka, stvaralaštva koje je ostvario i ostavio iza sebe, kao trajnu poruku i kao tračak svog življenja.

Bogatstvo, raznolikost i kreativno stvaralaštvo mogu se vidjeti u Muzeju Hercegovine u Trebinju, koji je postao riznica kulturno-istorijskog naslijeđa, čuvar memorije i ustanova koja daje specifičnost trebinjskoj sredini, a to je kulturna baština i mogućnost njene prezentacije kroz različite oblike kulturnog života i aktivnosti. Nebrojeno je dokaza kako je čovjek, nagolom hercegovačkom kamenu i posnoj zemlji, darom i sposobnošću uma i vještine, stvorio svakovrsne umjetničke i praktične ljepote i vrijednosti.
Osnovan je s ciljem da pronalazi, prikuplja, čuva i javnosti prezentuje bogatu kulturno-istorijsku baštinu Hercegovine. Posjeduje šest stalnih postavki: Dučićev legat (kamena plastika iz perioda antičke i stare Grčke, stari Rim, umjetničke slike španske Korađo škole iz XVI vijeka, zatim slike poznatih slikara Uzelca, Aralice…) Etnološka postavka prezentuje tradicionalni život i običaje na području Hercegovine, arheološka zbirka, memorijalna izložba slika “Atanasije Popović”, kao i Galerija legata slikarke Milene Šotre. Povodom godišnjice oslobođenja grada Trebinja, 13. novembra 1998. Muzeju Hercegovine je uručena Povelja grada.

U toku 2005. i 2006. godine zbirke Muzeja Hercegovine su obogaćene za još dvije stalne postavke: “Gradska kuća sa kraja XIX i početka XX vijeka”, “Kamenov svet”, poklon postavaka Radovana Ždrala, književnika i vajara iz Novog Sada, predstavlja 122 figure od poludragog kamena.

Muzej posjeduje još dva legata i to: akademskog slikara Milorada Ćorovića, kao i legat umjetničkih slika Mirka Kujačića, ali zbog nedostatka izložbenog prostora nisu dostupne široj javnosti.

Stručnjaci iz ove ustanove planiraju da kompletiraju i opreme prirodnjačku zbirku, ili da se postavi bar jedan njen dio. Ova zbirka posjeduje stotinjak fosila, primjerke čovječije ribice, endem koji ima svoja staništa na području istočne Hercegovine.

 

HP, novembar 2012.