U Dučićevoj sali u Muzeju Hercegovine u Trebinju sutra, 17. aprila sa početkom u 20 časova održaće se u promocija knjige ”Ruskova knjiga – Dubrovački ćirilički pisar 1395-1423”.

Ruskova knjiga predstavlja prepise akata Dubrovačke republike nastalih u periodu od 1395. do 1423. godine.

Ime je dobila po Rusku Hristiforoviću koji je bio na funkciji dubrovačkog kancelara u navedenom periodu. Medo Pucić, izdanak jedne od dubrovačkih plemićkih porodica, prepisao je iz Ruskove knjige sva akta nastala u periodu 1395-1423. godine.

Najveći dio ovih akata predstavljaju molbe Dubrovnika za trgovačke povlastice upućene vladarima Bosne i Srbije, ali i oblasnim gospodarima iz dubrovačkog zaleđa. Pored zvaničnih dokumenata Dubrovačke republike, u Ruskovoj knjizi postoji i određeni broj pisama koja su slala privatna lica.

Кroz ova pisma moguće je upoznati prilike, ne samo u Dubrovniku, već i u Bosni i Srbiji toga vremena. Za ovo izdanje, knjigu prepisa su priredili Goran Кomar i Pavle Ratković, u paralelnom prepisu, savremenom ćirilicom, dok su originalna pisma fotografisana.

Izdavač je Zadužbina knez Miroslav Humski iz Trebinja, suizdavač Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku iz Herceg Novog, uz finansijsku podršku Grada Trebinja i mjesečnih priloga članova Zadužbine.

Na promociji će govoriti, g. Goran Кomar, priređivač ovog izdanja knjige, i g. Peđa Milošević, ispred izdavača.

HP, april 2019.