U utorak, 18. avgusta 2020. godine, sa početkom u 20.30 časova, u okviru proslavljanja Preobraženja Gospodnjeg, slave Grada Trebinja, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju biće upriličeno svečano otvaranje izložbe slika Milorada Ćorovića.

Izložba je organizovana u saradnji Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i Muzeja Hercegovine u Trebinju, povodom 10 godina od smrti akademika profesora Milorada Ćorovića i 25 godina od osnivanja Akademije. Izložba je izbor iz legata koji je umjetnik poklonio Muzeju Hercegovine Trebinje, a čine je ciklusi „Bik“, „Iz ciklusa Trebinjci“ i „Iz ciklusa Zlatna grana“.

Milorad Ćorović (1932-2010.) Rođen je u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i srednju školu za primjenjenu umjetnost. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1959. godine na grafičkom odsjeku u klasi profesora Boška Кaranovića. Do raspada SFRJ bio je redovni profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a školske 1995/96. postavljen je za dekana novoosnovane Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju. Za svoj plodan umjetnički i pedagoški rad dobio je više značajnih nagrada i priznanja. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je realizovana uz podršku Skupštine grada Trebinja, Elektroprivrede Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i biće otvorena do 18. septembra 2020. godine.

Dobro došli!

 

 

 

HP, avgust 2020.