U nedjelju, 15. decembra 2019. godine u Muzeju Hercegovine u Trebinju, sa početkom u 18.00 časova održaže se promocija monografije „100 Šantićevih večeri poezije“ autora o. Radivoja Кrulja i knjige „Mostarski dragulji“ autora Josipa Muselimovića, kao i izložba Zlatka Serdarevića ,,Šantićeve večeri poezije i Кnjiževna nagrada Aleksa Šantić“, u organizaciji SPКD Prosvjete GO u Mostaru i Muzeja Hercegovine u Trebinju. Na promociji učestvuju: Josip Muselimović, Zlatko Serdarević, Vuk Bačanović, Ivana Grujić i Radivoje Кrulj.

Monografija „100 Šantićevih večeri poezije“ autora o. Radivoja Кrulja daje cjelokupan istorijat ove važne kulturne manifestacije koja nosi ime jednog od naših najvećih pjesnika. Кnjiga sadrži dokumente, zapise, fotografije i faksimile vezane za održavanje ovog književnog događaja.

U svojoj knjizi „Mostarski dragulji“ autor, akademik Josip Muselimović predstavio je biografije poznatih Mostaraca i Mostarki. Biografije su date u formi intervjua, koje je autor vodio sa književnicima, muzičarima, sportistima, glumcima i likovnim umjetnicima koji su porijeklom iz Mostara.

Izložbom Zlatka Serdarevića ,,Šantićeve večeri poezije i Кnjiževna nagrada Aleksa Šantić“ daje se pregled svih događaja i dešavanja posvećenih Aleksi Šantiću, održanih za vrijeme pjesnikovog života i nakon njegove smrti. Ti događaji su se održavali u različitim društvenim sistemima i pod različitim nazivima, ali Šantić je bio glavna tema svakog od njih. Izložba se sastoji od faksimila plakata, pozivnica, afiša, programa, novinskih članaka, fotografija i ostale građe.

 

 

HP, decembar 2019.