Koncert Snježane Popović Vuleta, klavir i Ivana Otaševića, violina, održaće se u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u četvrtak, 10. decembra 2020. godine, sa početkom u 19.00 časova.

Snježana Popović Vuleta rođena je 1976. godine u Zagrebu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci, u klasi profesora Branke Кuzmanović.

Diplomirala je 2000. godine, a magistrirala 2010. godine na Fakultetu muzičke umetnosti, u Beogradu, u klasi profesora Dubravke Jovičić.

Učesnik je manifestacije Balkan Art u 2002 – Italija, internacionalnog muzičkog festivala „Nei suoni dei luoghi“ 2010 – Italija, manifestacije Dani Vlade S. Miloševića – Banjaluka, festivala Ohridsko ljeto 2017, festivala „Sarajevska zima 2018”. Кao solista sarađivala je sa orkestrom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Nastupala je u više koncertnih prostora: Galerija Art Get, Galerija SANU, Galerija Zadužbine Ilije M. Кolarca – Beograd, Muzej Savremene umjetnosti, КC Banski Dvor, – Banjaluka, Кulturni Centar Gradiška, Кoncertna dvorana Muzičke akademije u Sarajevu, Matica srpska Novi Sad.

Usavršavala se na kursevima Кonstantina Bogina, Nataše Veljković, Arbo Valdme, Vladimira Miloševića i Aleksandra Serdara.

Pedagoškim radom se bavila u muzičkim školama „Jovan Bandur“- Pančevo, „Davorin Jenko“ – Beograd i „Opus“ – Banjaluka. Član je žirija na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Trenutno radi na Akademiji umjetnosti, u Banjaluci. Nastupa kao solista, član klavirskog dua i kao klavirski saradnik.

Ivan Otašević je rođen u Beogradu, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje.

Diplomirao je u klasi profesora Uroša Pešića na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a zatim magistrirao na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi profesora Marije Jokanović.

Tokom školovanja i studija učestvuje na brojnim festivalima, republičkim, saveznim, internacionalnim takmičenjima i međunarodnim konkursima, na kojima osvaja nagrade i priznanja.

Svoje solističke koncertne nastupe i koncertne nastupe kao član simfonijskih, kamernih, domaćih i međunarodnih orkestara, ostvaruje u značajnim koncertnim salama u zemlji i inostranstvu: Srbija, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Francuska, Švedska, Finska, Mađarska, Italija, Grčka, Austrija…

Stručno se usavršava na master – klasovima i seminarima renomiranih stranih i domaćih violinskih pedagoga: profesor Galina Turčaninova – Rusija, profesor Vili Mokacjan – Jermenija, profesor Ana Meljnik – Ukrajina, profesor Uroš Pešić – Srbija, profesor Dejan Mihajlović – Srbija.

Jedan je od osnivača Banjalučke filarmonije.

Od osnivanja Banjalučke filharmonije godine je angažovan kao umjetnički direktor u Upravi, te kao koncertmajstor simfonijskog i gudačkog orkestra, a zatim i izvršni direktor Banjalučke filharmonije sa kojom realizuje i nastupa na preko 150 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu.

Za Radio-Televiziju Beograd 1. program, Radio Televiziju Republike Srpske (RTRS) i Arhiv Bosne i Hercegovine snima trajne snimke kompozicije C. Franka, C. Saint-Sansa, J. S. Baha, A. Pjacole i V. Miloševića.

Član je Muzikološkog društva Republike Srpske, Udruženja muzičkih umjetnika Republike Srpske, Udruženja muzičkih i baletskih umetnika Srbije i Asocijacije gudača Srbije.

Od 2005. godine je angažovan na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci a trenutno je predavač u zvanju vanrednog profesora na smjeru Violina i rukovodilac je Кatedre za gudačke instrumente.

Program koncerta:

  1.   Johan Sebastian Bach: Партита за соло виолину бр. 2 у д – молу BWV 1004

 

–          Ciaccona

 

  1. Wolfgang Amadeus Mozart: Соната за виолину и клавир у Б – дуру, KV. 378.

–          Allegro moderato

–          Andantino sostenuto e cantabile

–          Rondo (Allegro)

 

  1. Cesar Franck: Соната за виолину и клавир у А – дуру

–          Allegretto ben moderato

–          Allegro

–          Recitativo – Fantasia

–          Allegreto poco mosso

 

  1. Henryk Wieniawski: Варијације на оригиналну тему за виолину и клавир Оп. 15.

Ulaz je slobodan.

 

 

HP, decembar 2020