Stanovnici više sela u okolini Trebinja muku muče sa životinjama.

Krdo od 70 grla niko ne može da uhvati ili otjera sa imanja.

Mještani sela u okolini Trebinja muku muče sa divljim konjima kojih je sve više, a koji uništavaju zasijane njive.

Risto Prtilo i njegova sedmočlana porodica iz sela Gomiljani, kod Trebinja, živi od poljoprivrede, a njemu i njegovim komšijama posljednih godinu dana divlji konji prave ogromne probleme.

Kako kaže Prtilo, konji u više grupa, njih oko 70, svake noći prolaze kroz njive i uništavaju sve što je zasađeno, a stanovnici koji žive tu, nemoćni su da sami riješe ovaj problem.

– Nije to samo jedno selo, ima deset sela i nije to jedan dulum, dva, to su hektari i hektari. Sada ima više od 70 konja, a svake godine ih je sve više i više. Svugdje smo se obraćali, obećano nam je da će biti riješeno, ali to se ne može lako riješiti. Nemoguća misija – kaže Prtilo, a prenose Večernje novosti.

Prtilu i njegovim komšijama uništeni su usjevi, jer konji u krdu ugaze po cijelu zasijanu njivu na kojoj je tek izniklo povrće, ili ljeti pogaze svaki plod.

– Ogromna je šteta, prvo kod mene, pa kod komšija. Pšenica, kupus, velike su pare uložene u to. Moja porodica od toga živi – dodao je Prtilo.

Da se radi o velikom problemu, govori i podatak da pojedini poljoprivrednici iz trebinjskih sela planiraju da obustave proizvodnju dok se nešto ne uradi po ovom pitanju. Prtilo ističe da je divlje konje nemoguće uhvatiti.

Ne možeš im prići na 200 metara, to je divlje, preskače ograde, gore nego srna. To je čudo. Mi smo ograđivali, žicu lome, stubove krče…, a što je najgore sve ih je više – naglasio je Prtilo.

Na domaćinstvo Luke Sparavala iz sela Žulja svakog dana dolazi grupa od 10 konja koja uništava vrtove u blizini kuće.

– Dođu u polje, naprave štete u svim vrtovima, pred kuću, ali ne možeš mu prići. Dolaze noću, najedu se i odu. Svaki dan tako. Išli smo, ganjali ih, čak kada je kanal rijeke Trebišnjice bio manji, a evo sada kada je protok veći oni to prelaze bez problema. Neki dan malo ždrebe, valjda, se tek oždrijebilo prešlo preko vode i pored toga što je nivo dosta veliki. To je strašno – rekao je Sparavalo.

Smatra se da konji potiču iz domaćinstava koja su bila u rejonu sela u takozvanom dubrovačkom zaleđu. Ona su za vrijeme rata napuštena, a krda životinja su se znatno povećala.

Izvor: Večernje novosti