Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je Srni da je njegova poruka za Božić da je svaki čovjek dijete Božije i da svaka ljudska zajednica podrazumijeva brigu za svakog čovjeka, ali i za one koji nisu njen dio.

 
“Stradanje koje gledamo pred našim očima, milioni izbjeglica govore o tome da je svijet u dubokoj krizi, ali govore i o tome da nas Bog kroz te slike opominje da se probudimo i da naša srca imaju osjećaja za druge. To je jedini put spasenja i put života za ovaj svijet u kome mi živimo”, rekao je vladika Grigorije Srni.

Prema njegovim riječima, ako mi, koji smo preživjeli ratove, izbjeglištva, rušenje, ne možemo da razumijemo dimenziju stradanja drugih ljudi, onda to govori o okorjelosti naših srca.

“Zato je važno da Božić naša srca otopli da bismo mogli da razumijemo druge ljude, ali i da bismo mogli da razmišljamo o tome zašto se to ljudima događa”, istakao je episkop Grigorije.

On je naveo da nesreće dolaze najviše zbog zatvorenosti i i zato što ne razumijemo druge ljude i prema njima nastupamo kao da su oni slabiji od nas, gori od nas, kao da nisu istoga kova i duha.

“I kod njih je Bog sve stvorio. Stoga je važno da na Božić podsjetimo ljude da smo svi djeca Božija. Svaki čovjek je dijete Božije i svaka ljudska zajednica podrazumijeva brigu za svakog čovjeka, ali i za one koji nisu dio te zajednice.To je moja poruka za Božić”, naglasio je vladika Grigorije.

Episkop Grigorije smatra da je to što se ljudi zatvaraju u svoja geta i onda gledaju na one druge kao na opasnost glavni razlog sukoba. “Na sve ljude treba gledati istim očima, sa istom ljubavlju, istom brigom i onda imamo nade i imaćemo šanse da razumijemo jedni druge”, poručio je vladika Grigorije.

On je naglasio da bi u svakom trenutku života trebalo da vodimo brigu i o onima koji nisu iste vjere i nacionalnosti kao mi.

Vladika Grigorije je istakao da se Bog uvijek i nanovo rađa u nama. “Nije to događaj koji se dogodio jednom. Uvijek se događa i rođenje i bogojavljenje i vaskrsenje i pedesetnica”, rekao je vladika Grigorije.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski jutros je služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Žitomislić. Rukopoložen je jedan monah koji će služiti u manastiru Žitomislić i jedan sveštenik.

Vladika Grigorije večeras će u Nevesinju prisustvovati nalaganju badnjaka i služiti večernje, a ponoćnu Božićnu liturgiju služiće u Sabornoj crkvi u Trebinju.

Izvor: Srna