U Ćorovića kući u Mostaru juče je s radom počela Kreativna škola, koja će trajati pet dana.

 

 

U Mostaru će boraviti dvadeset učenika/ca iz pet hercegovačkih škola: Gimnazija „Jovan Dučić” Trebinje , Druga Gimnazija Mostar, Srednja medicinska škola Mostar, Srednja škola Stolac, Srednjoškolski centar „Aleksa Šantić” Nevesinje.

Učenici/e će pohađati radionice iz prirodnih i društvenih nauka, te umjetnosti i sporta, koje će voditi profesori/ce s Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić” u Mostaru. Kreativna škola će završiti u petak, 3. jula, sa završnom prezentacijom i izložbom u 12 sati u Ćorovića kući u Mostaru.

Ove aktivnosti su dio projekta PRO|TOK (Pro-tolerancija, pro-obrazovanje, pro-kultura) koji SPKD „Prosvjeta” Mostar provodi u saradnji sa Nastavničkim fakultetom Univerziteta Džemal „Bijedić” u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partrnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Krajnji cilj ovog projekta je doprinijeti dijalogu i širenju mira kroz interkulturalno obrazovanje i proaktivnu saradnju učenika/ca i studenata/ica različitih etničkih zajednica iz ruralnih i urbanih sredina, izgradnji povjerenja i uvažavanju različitosti, te prevazilaženju segregacije u postojećem obrazovnom sistemu.

Projekt će biti okončan u oktobru Festivalom prosvjete, kulture i umjetnosti, tačnije posjetom svih učenika Mostaru i Univerzitetu „Džemal Bijedić”, gdje će se održati radionice, predavanja, prezentacije i koncert, te će ovaj festival biti prilika da se učenici upoznaju i druže s vršnjacima iz drugih škola.

 Izvor: novasloboda.ba