Privredniku iz Bugojna Huseinu Smajiću sinoć je u Mostaru uručena nagrada “Večernjakov pečat” za ličnost godine u BiH 2014. godine.

 

Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela otkrio je na svojoj zemlji ostatke srednjovjekovne rimokatoličke crkve nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji da bi na istom mjestu ponovo bila izgrađena crkva.

“Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila”, rekao je Smajić prilikom primanja prizanja koje dodjeljuje “Večernji list”.

Priznanja “Večernjakov pečat” u različitim kategorijama, između ostalih, dobili su mostarski paroh Radivoje Krulj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, sportisti Novak Đoković i Marin Čilić u kategoriji Ličnost godine u regionu, Enisa Bekto kao privrednik godine, te posthumno Kemal Monteno.

Svečanoj dodjeli “Večernjakovog pečata” prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je otvorio manifestaciju, član Predsjedništva Dragan Čović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te brojni zvaničnici iz BiH i okruženja.

U muzičkom dijelu programa nastupio je i italijanski pjevač Toto Kotunjo koji je jedan od dobitnika nagrade.

Ovogodišnji “Večernjakov pečat” pod motom “Pečat za Evropu” održan je u znaku 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Srna