Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru biće održani danas u 16 časova.

Riječ je o 453. skokovima, na kojima će učestvovati oko 80 skakača. I ove godine, takmičenje će se odvijati u dvije discipline i to skokovi na noge, skokovi na glavu, a održaće se i revijalni skokovi veterana.

Osim toga biće održan turnir u tavli, ispijanje kafe iz najveće džezve na svijetu, koja je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda, te bakljada, odnosno skokovi s bakljama kojima će manifestacija biti zatvorena.

Novost ovogodišnje manifestacije je da će skokove ocjenjivati samo jedan žiri, za razliku od proteklih godina kada su skokove ocjenjivalali žiri za skokove  na noge i za skokove na glavu.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je Ministarstvo okoline i turizma FBiH, a ostali pokrovitelji su Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Grad Mostar, Turistička zajednica HNK-a, BH Telecom, Fortuna tours Mostar, te Sportski savez Mostara.

Inače, organizatori ove manifestacije nedavno su na konferenciji za novinare najavili kako će Ministarstvo civilnih poslova BiH u sepetmbru ove godine raspisati konkurs za upis mostarskih skokova na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

 

 

Izvor: www.radiosarajevo.ba