Akademik Miodrag Čolić rekao je za RTS da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinijela vakcinacija, kao i da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

Naglasio je da misli da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv kovida, ali u nešto manjem obimu. Za masovnu vakcinaciju u našoj zemlji zalaže se i Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti formirana tokom pandemije.

Predsjednik Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU akademik Miodrag Čolić rekao je da se nalazimo na donjoj krivi zaustavljanja talasa koji je započeo u martu i da je sigurno da je tome doprinijela vakcinacija.

– Interesantno je da i u zemljama regiona gdje masovnost vakcinacije nije toliko velika, takođe se zaustavlja kriva, što je odraz prirodnog toka ove epidemije – naveo je akademik Čolić.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Čolić je naveo da su procene za postizanje kolektivnog imuniteta, kada se proces širenja virusa zaustavlja, oko 70 odsto vakcinisanih.

– Tu treba računati imunitet koji je stečen na prirodan način, infekcijom. Ne zaboravimo da je bilo mnogo asimptomatskih slučajeva, takođe i onih koji nisu registrovani u pojedinim regionima, čak i u velikim gradovima i ono što je jako značajno, to je da imamo procenat efikasnosti, odnosno obuhvaćenosti stanovništva vakcinacijom – istakao je Miodrag Čolić.

“Individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna”

Kada je riječ o trećoj dozi i redovnom vakcinisanju protiv korona virusa, Čolić je naveo da je sada teško odgovoriti na ovo pitanje i dodao da smatra da su individualna testiranja nisu ni potrebna ni značajna.

– Zbog toga što titar antitela i odsustvo antitijela ne znači da li imamo ili nemamo zaštitu, odnosno koliko će nas štititi. Prvo, mi ne proveravamo takozvana neutrališuća antitijela koja su najznačajnija za sprečavanje širenja virusa, a drugo, vrlo je teško i skoro nije moguće sprovoditi skrining i testiranje takozvanog ćelijskog imuniteta koji ima značajnu ulogu – istakao je akademik Čolić.

Dodao je da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

– Koliko god mislili da taj imunitet može biti dugotrajan, on je ipak u globalu ograničen na maksimalno godinu dana. Naravno, neko će imati imunitet koji će trajati mnogo duže, neki mnogo kraće. Nijedna zemlja ne može da napravi jedan generalni skrining i svaku osobu testira, pogotovo što mi nemamo jasne parametre šta je to što određuje našu zaštitu -kazao je Čolić.

Istakao je da je on oprezni optimista i da sve ukazuje na to da smo blizu kolektivnog imuniteta za čije stvaranje zavisi mnogo faktora.

Čolić je naveo da je on preležao kovid i da je vakcinisan, ali da i dalje nosi masku, pošto je potrebno biti oprezan.

SANU u petak održava naučni skup o kovidu 19

Srpska akademija nauka i umetnosti u petak održava naučni skup “Šta smo dosada saznali o kovid 19 infekciji – poruke, nova saznanja i dileme”. Miodrag Čolić je rekao da je najveći zadatak tog skupa doprinos Akademije i njenih članova u borbi protiv pandemije.

– To će biti jedan izraz kontinuiteta delovanja Akademije kada je u pitanju kovid 19, koje nije dovoljno prepoznato u javnosti. Uglavnom će govoriti članovi Akademije, članovi Odbora za imunologiju i alergologiju, koji imaju projekte i članovi Akademije koji su dobili projekte preko Fonda za nauku – istakao je Čolić i naveo da će biti moguće prisustvo skupu i onlajn.

Naglasio je da misli da nas tokom jeseni očekuje borba protiv korona virusa, ali ne u ovakvom obliku i obimu.

 

Izvor: Srpska info