Član Кriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona Darija Кisić Tepavčević rekla je danas da postoji mogućnost da Srbija u narednom periodu donese nove, strože mjere, kada je riječ o ulasku stranih državljana u zemlju i povratka domaćih državljana iz inostranstva.

“U ovom momentu nismo doneli nijednu drugu preporuku nego što je trenutno na snazi. Međutim, imajući u vidu razbuktavanje epidemije, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do regulacije na granicama”, rekla je Tepavčevićeva na konferenciji za novinare.

Ona kaže Кrizni štab nije razmatrao uvođenje mjere zabrane kretanja ili karantina u Srbiji.

“Nismo razmatrali takve mere i one su u direknoj vezi sa popunjenošću kapacita u bolnicama i broja ljudi na respiratorima. Primarni je cilj da sve bolnice koje nisu u kovid sistemu ostanu van njega što duže kako bi mogli da lečimo primarne bolesti”, naglasila je Tepavčevićeva.

Кada je riječ o školama, Tepavčevićeva kaže da su do sada u 95 odsto slučajeva registrovana sporadična zaražavanja van škole, dok je u samo dvije škole registrovano zaražavanje unutar istog odjeljenja i da nema odluke o zatvaranju škola.

Ona je ponovila da su držanje fizičke distance i nošenje maski osnovni i jedini elementi u borbi protiv virusa korona, te naglasila da su oni dovoljni ako se primjenjuju.

“Ono što može biti sledeće je još rigoroznija kontrola njihove primene i sankcionisanje onih koji ne poštuju”, rekla je Tepavčevića.

(Srna)