Ogromnu pažnju u javnosti izazvala je mobilna bolnica za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila 4,2 miliona sa PDV-om.

Mnogo je pitanja i dalje bez odgovora, a mnoge interesuje šta je to što je Republika Srpska dobila. Za sada su u banjalučkom naselju Zalužani postavljeni šatori za mobilnu bolnicu, dok se još uvijek čeka na medicinsku opremu.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je za BUKU da je obavljen samo dio uvoza opreme za pokretnu bolnicu.

„Carinski postupak uvoza prvog dijela opreme za pokretnu bolnicu obavljen je 24.04.2020. godine. Uvoznik je kompanija Balkan Global d.o.o. Bijeljina. Carinska procedura uvoza obaljena je u Carinskoj ispostavi Aerodrom Banjaluka. Radilo se o šatorima, krevetima, madracima, ormarima, stolovima, rasvjetnim tijelima, optičkim kablovima, električnim agregatima“, rekao je Kovačević.

On objašnjava da je ostatak opreme stigao u BiH i da još uvijek nije podnesena carinska prijava za uvoz.

„Na aerodrom Banjaluka stigla je i dodatna medicinska oprema za pokretnu bolnicu. Do ovog trenutka još uvijek nije podnesena carinska prijava za uvozno carinjenje ove opreme. Pretpostavka je da se čeka dozvola koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, jer se radi o medicinskoj opremi, koja pored sve ostale dokumentacije neophodne u carinskom postupku, treba imati i pomenutu dozvolu“, rekao je Kovačević.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak potvrdio je za BUKU da je nakon uvida u službenu dokumentaciju utvrđeno da zvaničan zahtjev vezan za uvoz pokretne bolnice i prateće opreme nije stigao u Agenciju.

Ipak, prethodno je premijer RS Radovan Višković rekao da je sva oprema za pokretnu bolnicu Republike Srpske stigla i uskoro će biti ugrađena u Zalužanima, gdje je već montiran objekat bolnice.

Višković je rekao da je dopremljeno sve što je trebalo i da se čeka saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za prateću medicinsku opremu.

“Jutros sam razgovarao sa isporučiocima opreme i oni sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva danas u Banjaluci rješavaju pitanja u vezi sa carinjenjem opreme. Čim to bude završeno, oprema će biti montirana”, istakao je Višković.

A kad bi to moglo da se desi rekao nam je Slaven Ristić, vlasnik firme Tehnički remont Bratunac i Global Balkan koja je i dobavljač cijele pokretne bolnice. On je za BUKU kazao da je kod kupovine mobilne bolnice sve transparentno i da očekuje da će uskoro biti završena i nabavka ostatka opreme.

„Vi imate mobilne bolnice istog i manjeg tipa koje su plaćene po 4,5 miliona evra i više. Mi smo ovu bolnicu dali bez profita. Tu smo bolnicu praktično oteli iz Njemačke. Za medicinksu opremu trebali smo dobiti od Agencije za lijekove dozvolu za carinjenje. Tražili smo da zbog vanrednog stanaj uvezemo robu pa da naknadno dostavimo i dokumentaciju, ali to nije bilo moguće. Zato i nismo mogli odmah da dovezemo tu robu, jer bi bili u carinskom prekršaju. Agecija i pored odbre volje nije mogla da nam da tu saglasnost, jer moramo da uđemo u redovnu proceduru koja zahtjeva dostavljanje sve i jednog dokumenta o sve i jednom medicinskom uređaju. Sva oprema dolazi iz Njemačke i Italije i zbog situacije tamo bio nam je problem da tako brzo dobijemo svu dokumentaciju. Mi se trudino da do ponedjeljka pribavimo kako znamo i umijemo da pribavimo svu dokumentaciju i da to predamo Agenciji“, rekao nam je Ristić.

On navodi da je medicinska oprema u Republici Srpskoj, tačnije na aerodromu u Mahovljanima, te da u toku sljedeće sedmice očekuje da će stići i zadnja pošiljka.

„Oprema se nalazi na aerodromu, dok će u ponedjeljak ili utorak stići podovi i hirurške stolice. Svi imaju sad dobru volju, ali se administrativno vrtimo u krug. Ja lično gubim kredibilitet bez razloga i meni je najviše u cilju da stavimo na ovo tačku“, kaže Ristić-

On podsjeća da ova bolnica ima 50 kreveta intenzivne njege sa svom pripadajućom opremom i 450 kreveta sa opremomza prihvat ostalih pacijenata.

„Ono što sam zapamtio da se od opreme uvezlo jesu monitori za praćenje vitalnih funkcija, hirurške stolice, opreacione stolice, oprema za doktore, medicinske sestre… Po meni je to potrebno, možda ne danas, ali ne znamo šta nam donosi budućnost“, kaže Ristić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS takođe je prokomentarisao situaciju u vezi sa pokretnom bolnicom. On je komplikacije u vezi sa postavljanjem bolnice objasnio problemima u državama iz kojih se uvozi.

„Moramo shvatiti da je vanredno stanje i vanredna situacija i to nije samo u Republici Srpskoj. Vidjeli ste da su se svi oglasili povodom komplikacija ne samo kod nas, nego i u Italiji i u Njemačkoj i to svakako trebamo uzeti u obzir“, rekao je ministar.

 

Izvor: 6yka.com