Prazne koverte na svadbama ili drugim proslavama gdje je običaj da se slavljenicima poklanja novac, za građane Bosne i Hercegovine su, posebno posljednjih godina, postale česta pojava.

Izvor: Tanjug / Dnevni avaz

Iskustva u BiH pokazala su da u prosjeku oko pet odsto koverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu da računaju na to da će uspjeti da pokriju troškove svadbenog slavlja, a još manje da će im nešto ostati za provod na medenom mjesecu, piše Dnevni avaz.

Nepisano je pravilo, piše list, da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u novčanoj protivvrijednosti “stolice” koja je za njihovo prisustvo plaćena, odnosno, u prosjeku, između 50 i 300 KM.

Kako je listu ispričao mladi bračni par, neprijatno su se iznenadili kada su nakon vjenčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.

U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na vjenčanju imali 150 gostiju. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno”, kaže ovaj par.

Da ovakva praksa nije uobičajena samo na vjenčanjima, pokazuje i primjer Cazinjanke koja je ćerki organizovala proslavu prvog rođendana, a od pedesetak gostiju četvoro ih je “počastilo” praznim kovertama.

I u agencijama za organizaciju vjenčanja kažu da ovakvi slučajevi nisu rijetkost, a radi privatnosti svojih klijenata ne navode konkretne primere.

“Sve zavisi od strukture gostiju. Ako se vjenčava dvoje 17-godišnjaka, pa je pola sale njihovih prijatelja iz škole, onda bude više takvih koverti. Ipak, kod nas se ljudi još, i pored teške materijalne situacije, trude da ispoštuju običaje, pa su spremni i da se zaduže”, kažu u jednoj od ovih agencija.