Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravili su juče u posjeti Trebinju. U sklopu posjete gosti su se sastali sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem obavio prijateljski razgovor oko buduće saradnje BiH i Crne Gore. Rekao je da smatra da je izuzetno bitno da Trebinje, Nikšić i Herceg Novi imaju dobre odnose, da sarađuju jer su upućeni jedni na druge.

Izrazio je izuzetno zadovoljstvo činjenicom što Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja i što je riješen problem Sutorine. Najavio je skoro potpisivanje Ugovora o granici između dvije države. „Tako će BiH i Crna Gora biti prve zemlje u regionu koje će bez ikakvih problema imati potpisan Ugovor o granici“, rekao je Ivanić.

Teme sastanka bile su i širi projekti koji u obzir uzimaju interese, ne samo BiH i Crne Gore, nego i Srbije. Prije svega se radi o pitanju Drine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH je izrazio nadu da će se u Crnoj Gori još jednom preispitati pitanje deklaracije kojom je projekat „Buk Bijela“ doveden u pitanje. Taj problem bi, prema njegovim riječima, trebalo riješiti: „zbog ukupnog potencijala i zbog potreba da se završi put koji treba da ide prema Plužinama i da se dvije zemlja konačno povežu na pravi način u duhu istinskih evropskih vrijednosti.“ Izrazio je uvjerenje da će dvije zemlje u realizaciji projekata imati punu podršku Evropske unije jer su dobri odnosi Crne Gore i BiH u interesu cijele Evrope.

Ivanić je izrazio izuzetno zadovoljstvo zbog iskrenog, otvorenog i prijateljskog razovora koji se desio baš u Trebinju.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ponovio je da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, da je otvoren prostor za saradnju i da ove dvije države mogu biti pozitivan primjer u regionu.

Naglasio je da je pitanje Sutorine zatvoreno i da je samo pitanje vremena kada će se sporazum potpisati. “Saradnja dvije države je saradnja otvorenih mogućnosti koje zajednički treba iskoristiti”, dodao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao i da: „Svakako treba podržati ono što je započeto Berlinskim procesom i ono što je u Briselskom dogovoru predsjednika vlada dogovoreno i mapu zajedničkih projekata regiona treba apsolutno ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice jer Evropska unije ohrabruje njihovu što skoriju realizaciju“.

I kada je u pitanju hidroenergetska infrastruktura, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese. „U trojnom odnosu Srbije, Crne Gore i BiH treba razgovarati o hidroenergetskim potencijalima kako bi se oni maksimalno iskoristili“, naglasio je predsjednik Crne Gore. U Crnoj Gori postoji volja da se pitanje „Buk Bijela“ razmotri i da se iz Bosne i Hercegovine, preko Crne Gore obezbijedi izvoz struje prema Italiji.

Kad su u pitanju projekti putne infrastrukture, Vujanović smatra da je vrlo važna sanacija puta preko Šćepan Polja. Najavio je da će se u budućem periodu raditi i na tom veoma važnom projektu.

Vujanović se posebno zahvalio gradonačelniku Trebinja Slavku Vučureviću na njegovim izjavama dok je pitanje Sutorine bilo otvoreno kao i zbog činjenice da aktivno učestvuje u gradnji odnosa između Trebinja i Herceg Novog u smislu punog prijateljstva. Predsjednik Crne Gore u potpunosti podržava to da opštine Nikšić, Herceg Novi i Trebinje imaju maksimalnu saradnju, da koriste kompatibilno svoje resurse u cilju te saradnje i da održavaju istinsko prijateljstvo.

„Crna Gora će podržati sve ono što je u zajedničkom interesu dvije zemlje“, zaključio je Filip Vujanović.

Izvor: Grad Trebinje