Mještani južnih mostarskih naselja, koji se protive izgradnji auto-puta kroz najplodnije zemljište u dolini Neretve, najavili su mirni protestni skup za petak, 23. avgust, u naselju Кosor.

– Iako iz preduzeća Autoceste FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug-tunel Кvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava – saopšteno je iz Udruženja Srba povratnika, koje takođe učestvuje u protestima.

Oni zahtijevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi auto-puta Кoridor 5C kroz južni dio Mostara.

– Udruženje Srba povratnika, preduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u saradnji sa domaćim advokatima i pravnom pomoći namijenjenoj povratnicima, da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg su `Auto-ceste` FBiH napravile teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i obilježavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima – navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

– Pozivamo Autoceste FBiH da bez odgađanja organizuju javnu raspravu o trasi Кoridora 5C južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za njihovo preduzeće na kraju – navodi se u saopštenju.

Protest je najavljen za 10.00 časova.

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje