Krajem novembra prošle godine počeli su radovi na izgradnji vodovoda za snadbijevanje tehničkom vodom Zubačkog platoa. Nedugo nakon početka radovi su obustavljeni, a gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP)  je rekao da je došlo do tehničkih problema.

”Mi to usaglašavamo. Moramo provesti proceduru sa nadležnim Ministarstvom da ne bi došlo do problema i opstrukcije od bilo koga,” rekao je tada gradonačelnik Vučurević dodajući da opstrukciju očekuje od Hidroelektrana na Trebišnjici.

Marko Mitrović (SNSD) generalni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici i poslanik u Gradskom parlamentu na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u sjedištu ovoga preduzeća, odbacio je kao neosnovane tvrdnje gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića da HET opstruiše realizaciju projekta vodosnabdjevanja Zubaca tehničkom vodom.

Prema Mitrovićevim riječima prvenstveno treba uraditi adekvatnu tehničku dokumentaciju prihvatljivu za ovo preduzeće.

”Hidroelektrane na Trebišnjici nikada nisu, niti će opstruisati nijedan važan projakat za Grad Trebinje,” rekao je Mitrović i dodao da je do nesporazuma došlo jer nije bilo adekvatne koordinacije onoga ko je uradio projektnu dokumentaciju i toga što HET nije na vrijeme dobio zahtjev za stručno mišljenje o cijelom projektu.

”Gradsko odjeljenje za prostorno uređenje u aprilu prošle godine HET-u je dostavilo određenu projektnu dokumentaciju i obratilo se sa zahtjevom da se odobri priključenje na hidroehnički objekat (tunel) Gorica-Plat i to bušenjem novog otvora. Iz tehničkih razloga stručne službe HET-a su odbile takav predlog,.Takva vrsta prijedloga za nas nije prihvatljiva i sugerisali smo da se iskoristi već izgrađeni sistem za priključak u Mokrom polju  u selu Rasovac, jer taj sistem predviđa da se u nekom budućem vremenu omogući vodosnabdijevanje područja Dživarskog i Mokrog polja, Zubačkog platoa kao i Trebinjskog polja,” istakao je Mitrović i dodao da HET želi da se projekat vodosnabdjevanja realizuje.

Mitrović je podsjetio da je u avgustu prošle godine izdata vodoprivredna dozvola, kojom se sugeriše HET-u da u okviru svojih mogućnosti i obaveza pomogne u riješavanju vodosnabdjevanja polja na području Trebinja.

”HET nije vlasnik prirodnog bogatstva, tj vode nego njeni korisnici. S druge strane hidrotehnički objekat (tunel) Gorica –Plat je naše osnovno sredstvo koje zajedno održavamo sa Hidroelektranom Dubrovnik, tako da bi o eventualnom bušenju morali da razgovaramo i sa njima,” zaključio  je Mitrović.

Izvor: Dnevni avaz