Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije saopštio je da će njegovom planiranom ustoličenju u Cetinjskom manastiru prisustvovati sveštenstvo, predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju, te da će to biti isključivo vjerski čin kome ne treba pridavati nikakve političke oznake.

Mitropolit Јoanikije je u današnjem obraćanju povodom nedjeljnog ustoličenja podsjetio da je 56. episkop i mitropolit ove svetosavske mitropolije koja je ustanovljena prije 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

– Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego cijelom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske – naveo je vladika.

Mitropolit Јoanikije poručio je da, ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao njeni zastupnici i čuvari, to pokuša putem zakona i legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti.

Vladika je istakao da želi da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori.

– Ustoličenje mitropolita je u ovom slučaju isključivo vjerski čin i njemu ne treba pridavati nikakve političke oznake. U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo željeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodjeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju – naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Јoanikije je rekao da je zbog toga prihvatio preporuke pametnih i dobronamjernih ljudi da ovaj skup bude isključivo vjerskog karaktera, da se smanji, ali da se nikako ne izgubi njegova suština.

– Biće sveštenstvo, biće predstavnici crkvenih opština i nekoliko gostiju i to je sve što se tiče našega skupa. Ali i pored te skromnosti, ovaj će skup biti i miran i blagosloven i nadamo se da će zaista se ispuniti naša želja, da sve prođe mirno i da svako ko dođe toga dana na Cetinje ponese mir u svojoj duši, a ne mržnju i rat – naveo je mitropolit Јoanikije.

Vladika je podsjetio da je upravo u Cetinjskom manastiru i hirotonisan uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a rukom patrijarha srpskog Pavla, prije pune 22 godine.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije naveo je u poruci da u Crnu Goru dolazi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i pozvao sve da u miru i sa radošću dočekaju ugledne goste iz drugih pomjesnih pravoslavnih svetih Božijih crkava, koji dolaze na ustoličenje.

– Dolaze nam predstavnici, arhijereji Božiji, iz Јerusalimske patrijaršije, iz Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Poljske pravoslavne crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja i Albanske pravoslavne crkve, može biti da će doći još neki drugi važni gosti iz drugih pomjesnih crkava – naveo je vladika.

Mitropolit Јoanikije istakao je da želi da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi.

– Cetinjski manastir je mjesto gdje se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome svetom hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori. To je naša želja – naveo je mitropolit crnogorsko-primorski u današnjem obraćanju javnosti pisanim putem.

 

Izvor: RTRS