Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije izjavio je da se Crkva neće miješati u političke procese, ali da je to morala prošle godine kada se politika umiješala u crkveni život.

– Tada su htjeli da narodu oduzmu svetinje. Udarili su na čast i obraz. Morali smo se izboriti – rekao je mitropolit Јoanikije u besjedi nakon osveštanja crkve u selu Glavaca, kod Berana.

On je istakao da svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese i da se Crkva u to neće miješati.

– Mogu ljudi različito misliti i opredjeljivati se, biti u različitim partijama i strankama, to je sve legitimno. Neka čine dobro svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži – istakao je mitropolit Јoanikije

Govoreći o vremenu komunizma u Crnoj Gori, mitropolit Јoanikije je naveo da se “sva komunistička priča i skalamerija u državi srušila kao kula od karata”.

– Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod osiromašen, prevaren i izvaran. Međutim, nismo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj vjeri i jedni drugima, a to je mnogo važno – poručio je mitropolit.

Ipak, kako je rekao, oduvijek mu je bilo neshvatljivo da narod je koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika zaboravio na vjeru i zapostavio je.

– Tako lako odstupiti od vjere je čudno. Ali, Bogu hvala, nisu svi odstupili. Dolazi neko novo vrijeme – zaključio je mitropolit Јoanikije.

Izvor: RTRS