Dobrotvor Srpske pravoslavne crkve, Nikšićanin Miodrag Daka Davidović, izjavio je da je vladika Amfilohije ostavio oproštajno pismo.

On je rekao da će pismo blagovremeno otvoriti mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić.

Pismo je, prema riječima Davidovića, namijenjeno narodu i mandataru.

Posljednjih dana je najmanje 10 puta rekao da će za Svetog Luku biti na Cetinju pored odra Svetog Petra Cetinjskog. Mi mu nismo razumjeli poruku. U par navrata je rekao-doći ću živ ili mrtav. To je svima nama trebalo da bude opomena, ali smo bili ubijeđeni da je prošlo najgore“, rekao je Davidović.

On je istakao i da je mitropolit ostavio nekoliko amaneta – pisanih i usmenih.

O tome možemo svjedočiti otac Justin i ja. Zamolio sam ga da nam to napiše iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspio da ostavi to pismo vjernom narodu i posebno mandataru Krivokapiću“, rekao je Davidović.

Davidovića je mitropolit Amfilohije odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina povodom obnove manastira Ostrog.

Kovčeg mitropolita Amfilohija dopremljen je u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će sutra biti sahranjen.

Nekoliko hiljada Podgoričana okupilo se ispred Hrama kako bi se posljednji put oprostila od Amfilohija, mnogi komentarišu da Crna Gora ovako nešto ne pamti.

Sve do sahrane, zvona svih pravoslavnih crkava u Crnoj Gori zvoniće u 10, 12 i 16 časova.

U Podgorici je jutros na zgradi preko puta Sabornog hrama osvanuo transparent sa likom mitropolita Amfilohija i natpisom “Dogodine na Lovćenu”.

Podsjećamo, vest o Amfilohijevoj smrti javila je juče ujutru Mitropolija crnogorska-primorska.

Njegovo stanje je, kako su javnost obavještavali ljekari podgoričkog Kliničkog centra, bilo stabilno, sa znakovima izlječenja od korona virusa.

U četvrtak se, međutim, naglo pogoršalo. Ljekari su utvrdili prisustvo vazduha u sredogruđu ili pneumomedijastinum, koji se često javlja kod pacijenata sa osjetljivim plućima u upalnim procesima i na kiseoničkoj terapiji.

Ova komplikacija, ispostaviće se, dovela je do smrtnog ishoda.

 

Izvor: Mondo/In4S