Nakon propalog dijaloga ekspertskih timova vlade i MCP, Episkopski savjet je sa žaljenjem konstatovao da je Crkvi danas bio postavljen utimatum obavezne registracije Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vijekova.

U episkopskom saopštenju se ističe da je time u potpunosti ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija.

“Zahtjevom ekspertskog tima Vlade je na taj način ignorisana i odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC od 26. maja 2006. godine kojom je to najviše tijelo SPC pod predsjedništvom blaženopočivšeg patrijarha Pavla, priznajući obnovljenu nezavisnost Crne Gore, zapravo izvršena prijava tradicionalnog kontinuiteta subjektiviteta drevne Zetske mitropolije i ostalih episkopija u Crnoj Gori. Navedena odluka je 1. decembra 2006. godine zvanično uručena tadašnjem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću”, navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta.

Jasno je, poručuju episkopi, da Vlada Crne Gore, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namjere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatljivog i održivog rješenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucjene Crkve i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje.

“Namjere i cilj Vlade je, nažalost, pokazao i pokazuje višemjesečni progon sveštenstva, monaštva i vjernog naroda počev od učešća na mirnim litijamja, preko neodobravanja privremenih boravaka sveštenstvu i monaštvu do rušenja svetinja”, navodi s u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Episkopski savjet, imajući u vidu složenost situacije u Crnoj Gori, smatra da bi prihvatanje prijedloga Crkve o izmjeni i dopuni zakona predstavljalo puno poštovanje Ustava i pravnog poretka Crne Gore i presudno doprinijelo smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

“U pitanju je jedinstveni način da se prevaziđu suštinske podjele i problemi koji već duže vrijeme potresaju i razdiru Crnu Goru”, poručili su epikopi.

Smatraju da je bilo poniženje postavljati Crkvi ultimatum da se ponovo registruje i da iznova, kao nekakva novoformirana vjerska zajednica, stiče pravni subjektivitet koji je priznat i prepoznat od svih vlasti, pa čak i okupatorskih, kroz vijekove do danas.

Episkopi ukazuju da do danas niko nikada nije postavio pitanje postojanja pravnog subjektiviteta ove Crkve i njenih svojinskih prava na svetinjama i ostaloj zavještanoj crkvenoj imovini, o čemu postoji bezbroj dokaza od Otomanske imperije preko Kraljevine Crne Gore do SFRJ.

Poručuju i da je svima jasno, bez obzira što Vlada uporno obmanjuje međunarodnu javnost, da u zakon nije implentirana nijedna suštinski bitna preporuka Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

 

 

 

Izvor: Nezavisne