Кrajiška kuća je upotpunila gastronomsku i turističku ponudu juga Srpske proizvodima koji nisu tipični za Hercegovinu. Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoproivrede i sela, Draško Ilić, na otvaranju je rekao da se na projektu Krajiške kuće radi već duže vrijeme, podsjetivši da Hercegovačka kuća dobro posluje i turistička je ponuda Banjaluke.

– Siguran sam da će proizvodi iz Krajine biti dodatna ponuda svima koji dolaze i borave u Trebinju, a Trebinjcima prilika da kupe ono što se ne proizvodi u njihovoj regiji – naveo je on.

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina je istakao da se na policama Кrajiške kuće mogu naći autentični proizvodi ovog dijela RS, od najboljih rakija, kiselog i slatkog programa do kraft piva.

– Ovo je dobar primjer saradnje između dvije lokalne zajednice, koja je počela mnogo ranije otvaranjem Hercegovačke kuće u Banjaluci. Dokaz je da predanim radom možemo zajedno više da napredujemo i da građanima Srpske ponudimo domaće proizvode, koji su zdravstveno ispitani. Na taj način pomažemo domaću proizvodnju, sprečavamo odliv kapitala iz RS i pokazujemo da nema potrebe za uvozom iz drugih zemlja – istakao je Dutina.

Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, zahvalio se i bivšem gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću, koji je prvi prihvatio ideju da se Hercegovačka kuća otvori u Banjaluci, kada je i dogovoreno da se Krajiška kuća otvori u Trebinju.

– Otvoreni smo za saradnju sa svim gradovima u RS i regiona, da sklapamo sporazume i prodajemo domaće provjerene proizvode – istakao je on.

Najavljeno je otvaranje Hercegovačke i Krajiške kuće i u Beogradu i Novom Sadu.

Delegacija RS, u kojoj u bili gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina, u junu je u Beogradu posjetila gradsku upravu radi dogovora i obezbjeđivanja uslova da se Hercegovačka kuća otvori u Beogradu, a istim projektom biće otvorena i Krajiška kuća.

Krajiška kuća posluje u okviru trebinjskog Agrarnog fonda, koji je prije nešto više od dvije godine Hercegovačku kuću otvorio u Banjaluci, a ovog ljeta i u Istočnom Sarajevu.

Prilikom nedavne posjete delegacije japanskih privrednika i bankara Trebinju, koji su obišli i Hercegovačku kuću, Japanci su se zainteresovali za uvoz hercegovačkih autohtonih proizvoda i uspostavljanje saradnje, posebno u oblasti mediteranske poljoprivrede.

Dutina je nakon posjete delegacije iz Japana naveo da se razgovaralo o mogućnosti izvoza domaćih proizvoda u tu azijsku zemlju, prije svega čajeva, organske kozmetike, džemova, pekmeza, slatkog od voća, a s trebinjskim vinarima razgovaraće se o izvozu vina na japansko tržište.

 

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info