Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić posjetio je danas Nevesinje i sa opštinskim rukovodstvom razgovarao o aktuelnim podsticajima za poljoprivrednu prizvodnju i projektima koji bi mogli dobiti podršku resornog ministarstva.

Кonstatovano je da je proizvodnja mlijeka u opštini u porastu, a u posljednje vrijeme sve više poljoprivrednika se odlučuje za podizanje voćnih zasada. Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Ilija Tamindžija.

Ministar Pašalić je naglasio da opština Nevesinje ima velike potencijale za poljoprivrednu proizvodnju i da će resorno ministarstvo i dalje podržavati proizvođače mlijeka i uzgoj junica na vlastitom imanju, a obezbjeđivaće i regresirani dizel, sredstva za nabavku mehanizacije i druge podsticajne mjere. On je podsjetio da je proizvođačima mlijeka u opštini Nevesinje u 2018. godini isplaćeno 1,2 miliona maraka.

− Ovo je najbolji pokazatelj da se sektor mljekarstva u Nevesinju razvija – istakao je Pašajić dodajući da je ovo područje pogodno i za voćarstvo. On je naglasio da Nevesinje zbog nadmorske visine može proizvoditi one voćne sorte koje dozrijevaju u periodu godine kada je smanjena ponuda na tržištu, a neke vrste su zahvalne i za sušenje.

Načelnik opštine Milenko Avdalović najavio da će lokalna uprava uz pomoć resornog ministarstva narednih godina podsticati povećanje broja grla sitne stoke, uzgoj voća i povrća i sakupljanje ljekovitog bilja. On je podsjetio da je ove godine za podsticaje poljoprivrednicima iz opštinskog budžeta izdvojeno oko 250.000 КM. Avdalović je najavio i podršku selu i izradu projekata za navodnjavanje.

Ministar Pašalić je danas podsjetio sušaru „Anđelić“ i obišao nove voćne zasade kompanije MDD . Smatra da je opština Nevesinje napravila dobar potez uspostavljanjem partnerstva sa ovim privrednim subjektima.

Agronom Radovan Spremo kaže da je preduzeće MDD zasadilo 6.000 sadnica šljiva i 5.000 sadnica trešanja.

− Urađene su sve potrebne agrotehničke mjere uključujući i kalcifikaciju zemljišta uz poštovanje preporuka stručnjaka tako da očekujemo dobre prinose – ističe Spremo.

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje