Minimalne plate u zemljama regiona Balkana nalaze se među najnižim u Evropi, pokazalo je istraživanje Anadolu Agency (AA).

 

Među balkanskim zemljama, najnižu minimalnu platu primaju građani Kosova, Makedonije i Albanije, a najvišu ubjedljivo građani Hrvatske. Najveća minimalna mjesečna plata u Evropskoj uniji je u Luksemburgu i iznosi 1.923 eura, što je skoro 15 puta više od najnižeg minimalca na Balkanu, koji iznosi oko 130 eura na Kosovu.

Prema posljednjima dostupnima podacima, minimalna plata na Kosovu kreće se od 130 do 170 eura. U Makedoniji minimalna mjesečna zarada iznosi 131 euro, u Albaniji 149 eura, dok u Srbiji minimalac iznosi 174 eura. Od ostalih zemalja regiona, minimalna plata u Crnoj Gori iznosi 193 eura mjesečno, dok je u BiH 191 euro.

Inače, minimalna plata iznosi minimalni ugovorni iznos novca koji poslodavac treba da plati za zakonom određeno radno vrijeme koje u BiH ne može biti duže od 52 sata sedmično. Ispod tog minimalnog iznosa nije moguće zakonski isplatiti platu, a da poslodavac ne snosi posljedice od inspekcije i državnih organa.

Stručnjak iz oblasti razvojne ekonomije Zlatko Hurtić u razgovoru za AA je istaknuo da je minimalna plaća u Bosni i Hercegovini, ali i u većini zemalja regiona, među najnižima u Evropi.

“Što se tiče naše minimalne plate, ona je na evropskom dnu. Međutim, nije najniža, jer u regionu imamo nižu minimalnu plaću u Makedoniji, na Kosovu, dok čak nižu minimalnu platu od nas imaju i neke zemlje Evropske unije, kao što je Bugarska. Minimalna plata u BiH je prilično niska, ali postoje i niže”, kazao je Hurtić.

Prema njegovom mišljenju, sadašnja minimalna plata u BiH je na realnom i optimalnom nivou.

“Mislim da je optimalna za sadašnje stanje ekonomije. Ona je vrlo važan element u pregovorima između vlade, sindikata i poslodavaca. Postojeći nivo od oko 375 KM je optimalan da omogući optimalna zapošljavanja i zadržavanje postojećih radnih mjesta. Svako dalje pomjeranje prema gore moglo bi voditi prema poremećaju i većem gubitku radnih mjesta, s obzirom na to da se na platu plaćaju doprinosi i razni porezi, koji su jako visoki. Samim povećanjem minimalne plate mi bismo imali povećanje opterećenja privredi. A mislim da to nije politika koju trebamo da slijedimo upravo zbog toga što je visoko opterećenje privrede jedan od najvažnijih uzroka visoke nezaposlenosti”, istaknuo je ovaj ekonomski stručnjak.

U BiH je, prema nezvaničnim podacima, oko 30 posto radnika u proizvodnji na minimalnoj plati.

“Prema nekoj nezvaničnoj statistici ili nekim razgovorima, mislim da je svaki treći radnik u privredi na minimalcu. Međutim, svi radnici u državnoj službi nisu na minimalcu nego primaju redovnu platu. Razlog zašto je veliki broj radnika u privredi na minimalcu su visoka poreska opterećenja”, objasnio je Hurtić.

Na kraju napominje kako može doći do povećanja minimalne plate kada se postigne dogovor između vlade, poslodavca i sindikata.

“U situaciji kada imate sporazume između države, poslodavca i sindikata, može doći do pomjeranja gore. Do toga obično dolazi kada je stanje zaposlenosti mnogo bolje nego kod nas, kada se stvore određeni uslovi u smislu manjeg poreskog opterećenja poslodavcima. Tada može doći do konsenzusa da se poveća minimalni iznos dohotka”, objasnio je Hurtić.

S druge strane, najvišu minimalnu plaću u regionu Balkana primaju radnici u Hrvatskoj gdje je minimalac, kako navodi Statistički ured Evropske unije (Eurostat), 396 eura.

Minimalac u EU od 184 do 1.923 eura

Prema posljednjim podacima Eurostata, minimalne mjesečne plate u Evropskoj uniji (EU) kreću se od 184 eura u Bugarskoj do visokih 1.923 eura u Luksemburgu. Minimalna plata zakonski je regulisana u 22 od 28 zemalja Evropske unije. U zemljama u kojima minimalna plata nije zakonski propisana, napravljen je izračun prema broju radnih sati mjesečno.

Najniže minimalce u EU primaju Bugarska (184 eura), Rumunija (218 eura), Litvanija (300 eura), Češka (332 eura), Mađarska (333 eura), Latvija (360 eura), Slovačka (380 eura), Estonija (390 eura), Hrvatska (396 eura) i Poljska čiji građani primaju minimalnu platu od 410 eura.

Slijede Portugal (589 eura), Grčka (684 eura), Malta (720 eura), Španija (757 eura) i Slovenija (791 euro). U sedam zemalja EU-a minimalna plata je iznad 1.000 eura. Tako građani Velike Britanije primaju minimalac od 1.379 eura, a slijede Francuska s 1.458 eura, Irska 1.462 eura, Njemačka 1.473 eura, Belgija i Holandija sa po 1.502 eura i Luksemburg s 1.923 eura.

Radi poređenja, minimalna plata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u januaru 2015. godine je iznosila 1.035 eura. U Turskoj minimalna plata za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1.202 lire, odnosno 434 eura, a za ostatak godine 1.274 lire, ili 460 eura.

Izvor: bh-index.com/ AA