Međunarodni dan borbe protiv mina ove godine obilježava se pod parolom “Više od mina”, čime se ukazuje na opasnost sa kojom se suočavaju civili, humanitarni radnici, mirovnjaci i razvojne agencije u ratnim zonama i državama koje se oporavljaju od sukoba, saopštile su UN.

 

Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava se svakog 4. aprila odlukom Generalne skupštine UN iz 2005. godine.

U protekloj deceniji ostvaren je veliki napredak u eliminaciji opasnosti od mina, uz učešće 162 države potpisnice Konvencije iz Otave o protivpješadijskim minama.

Samo prošle godine uništeno je više od 400.000 mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz sukoba i više od 2.000 tona zastarjele municije, navodi svjetska organizacija.

Deminirano je i provjereno više od 1.500 kilometara puteva, nekoliko miliona ljudi edukovano je o opasnosti koju predstavljaju mine, a više hiljada vojnika i policajaca obučeno je za rukovanje i neutralisanje eksploziva.

“Pohvaljujem sve koji su doprinijeli ovom uspjehu. Ipak, žene, djevojčice, dječaci i muškarci i dalje su žrtve nagaznih mina postavljenih prije više decenija na mjestima poput Avganistana i Kambodže. Uznemiren sam zbog toga što se ovo oružje sa nasumičnim dejstvom i danas koristi u sukobima”, saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

On je posebno ukazao na opasnost od improvizovanih eksplozivnih naprava koje koriste naoružane grupe u Iraku i Siriji.

Ban Ki Mun je pozvao države članice UN da ostanu vjerne borbi protiv mina finansijskom i političkom podrškom kampanji protiv ove vrste oružja.

Izvor: Srna