Kada sam krenuo da se upišem u srednju školu nisam ni slutio da ću toga dana dobiti ponudu koja će mi iz temelja promijeniti život, da ću ugostiteljstvo, za šta sam se opredijelio izlazeći iz kuće, zamijeniti glumom. Čuj, ja i gluma…

 
Ovako priča sedamnaestogodišnji Milorad Ukropina iz Trebinja, kome je slučajni susret sa slavnim režiserom Emirom Kusturicom odredio životni tok.
– Sve je bila puka slučajnost. Iz kafića maše neki čovjek. Zagledam se, Kusturica. Ne mogu da vjerujem. Okrenem se, nigdje žive duše. Nema kome nego meni. Priđem bojažljivo. A on, ni pet, ni šest… Mali, ti ćeš glumiti u mom filmu – prisjeća se prvog susreta sa Kusturicom, mladić koji je imao zapaženu ulogu u njegovom tek završenom filmu “Na mliječnom putu”.
Kratko je bio statista, da bi potom dobio ulogu pomoćnika vojnog kuvara i člana vojnog orkestra koji svira harmoniku.
– Po završetku srednje škole upisaću Akademiju scenskih umjetnosti u Andrićgradu – ponosno priča Milorad, dodajući da će tako svi njegovi putevi opet voditi prema Kusturici.
U ovom filmu sarađivao je sa mnogim poznatim glumcima, poput Monike Beluči, Slobode Mićalović, Mikija Manojlovića, Zorana Cvijanovića…
– Monika je zaista prelijepa žena i divna glumica, ali ništa posebno naspram Slobode Mićalović, koja je za mene ljepša i bolja od nje. Sloboda je jedno predivno biće, bila je izuzetno ljubazna prema svima nama, družili smo se kao da se dugo poznajemo – dodaje Milorad.
Za Kusturicu kaže da je veoma zahtjevan kada je posao u pitanju.
– Veliki je perfekcionista, ali mimo snimanja sasvim običan, narodni čovjek. To je upravo i jedan od glavnih razloga što sam ga mnogo zavolio i što ga poštujem, prvo kao čovjeka, a onda i kao režisera i glumca – kaže naš sagovornik.
Ovo ostvarenje za njega je, kaže, nezaboravno iskustvo.
– Svi smo se zbližili i postali kao porodica, pa nam je zato i rastanak teško pao. Sa druge strane, veoma smo srećni, jer mislimo da je napravljen odličan film i jedna divna priča – završava Milorad.

A od Kuste, rođendanska torta!

Snimanje su obilježili brojni događaji koji ostaju urezani za cijeli život, kaže Milorad.
– Mnogo je uspomena sa snimanja, bilo je smijeha i suza, ali posebno me je oduševio divan gest čitave ekipe na čelu sa, sada već mogu reći, mojim prijateljem Kustom, kada su mi za 17. rođendan priredili iznenađenje i uručili čokoladnu tortu u obliku srca. Taj dan prošao je radno i u znaku proslave mog rođendana, a sa Emirom sam u slast pojeo parče torte. Događaj koji će u mom sjećanju ostati kao najljepši dan snimanja i najljepši dan u životu – sa radošću priča ovaj mladić.

 

Izvor: narodne.net