Izvor: Nezavisne novine /Alo

U moje vrijeme igrali smo za pasulj, ćevape, pa ako još padne i šampita, onda je to pun pogodak. Ovo danas što se radi u fudbalu počinje da iritira, rekao je za “Alo!” legendarni Ivica Osim.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Povod za priču s nekadašnjim selektorom Jugoslavije koji živi u Sarajevu bilo je nekontrolisano trošenje novca od najbogatijih klubova Evrope, koji su u dosadašnjem prelaznom roku potrošili stotine miliona evra. Najsvježiji primjer nekontrolisanog bacanja novca je transfer Gereta Bejla iz Totenhema u Real, za astronomskih 100 miliona evra.

“Fudbal uveliko siječe granu na kojoj sjedi! Šta će biti kada im nestane novca? Ljudi koji plaćaju toliko treba da znaju da utiču i na kvalitet, jer što je veći novac veće je opterećenje. To nije garancija da će fudbaler bolje igrati. Teško je upoređivati moje vrijeme i sad, jer je ovo danas otišlo predaleko i počinje da iritira. Ne mogu da nađu pravu mjeru ni oni koji primaju toliki novac. Fudbal bi trebalo da bude samo igra”, naglasio je Osim.

Danas je od samo jedne nedjeljne zarade moguće kupiti sebi automobil, kuću, a nekada…

“Prvi novac koji sam zaradio od fudbala dao sam majci da bih se ‘izvadio’ na neki način, opravdao što igram fudbal. Imao sam mnogo prijatelja koje sam ubjeđivao u ovakav razvoj fudbalske igre, nisu mi vjerovali. Meni tada fudbal nije pomogao, ili, hajde da kažemo, jeste, dobijao sam premije, izvodio drugove na ćevape i piće i pomagao majci. To mi je bila kompenzacija”, ističe on.

Koliko novca prima, Mesi bi svakih pet minuta trebao da daje po gol

Da je na mjestu direktora bogatih klubova, Osim se ne bi tako ponašao.

“Pitanje je šta hoće čovjek. Oni koji kupuju treba da sjednu i da shvate da nije dobro duplirati igrače, već da je najvažnije napraviti kompaktnu ekipu, da svi budu podjednako eksponirani u medijima, jer na kraju krajeva, odmah postaješ ‘neko’. Koliko novca prima, Mesi bi svakih pet minuta trebao da daje po gol. Bojim se da Nejmar ne ‘pukne’ odmah u Barseloni”, kaže Osim.

Od igrača sa prostora bivše SFRJ jedini za koga je plaćeno “debelo” ovog ljeta je Stevan Jovetić.

“Jovetić može dosta individualno da napravi. On je podignut na taj nivo da rješava sam kada drugima ne ide. Tako igra čitav život, neće mu biti teško, a ima i kvalitetne saigrače. Novi menadžer je tražio lucidnost u Jovetiću, koji drugi ne umiju da isprate. Nije dovoljno da daješ golove i asistiraš, moraš da imaš ‘luđačku’ inteligenciju. Mnogi još nisu shvatili šta je genijalnost kod igrača”, zaključio je Osim.

Top 10 transfera ovog ljeta (u milionima evra)

1. Bejl Totenhem-Real 100

2. Kavani Napoli-PSŽ 64,5

3. Falkao Atletiko-Monako 60

4. Nejmar Santos-Barselona 57

5. Rodrigez Porto-Monako 45

6. Fernandinjo Šahtjor-Mančester siti 40

7. Gece Dortmund-Bajern 37

8. Markinjos Roma-PSŽ 31,4

9. Isko Malaga – Real Madrid 30

10. Iljaramendi Sosijedad – Real M. 30

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Odličnim rezultatima u kvalifikacijama, fudbal u Bosni i Hercegovini je dobio na težini, a priznanje je stiglo i za selektora Safeta Sušića, čije ime je povezivano s Barselonom.

“Svijet nas prati, nije da smo baš beskorisni. Jedini naš izvozni produkt koji prolazi. Ako neko zna Bosnu, zna je po fudbalu ili po Srebrenici. Postali smo interesantni, veliki je to korak naprijed, ne samo za njega već i za sve u BiH. Sušić ima kvalitet koji drugi nemaju, mirnoću koja imponuje. U tim teškim situacijama neki bi izgubili glavu, a on ostaje vrlo miran, samosvjestan i siguran u to što se dešava. Na njega računamo i u narednom kvalifikacionom ciklusu”, rekao je Osim.