Metallica, američki heavy metal band iz San Francisca, Kalifornija, formiran je 1981. godine. Sastav je osnovan kada je James Hetfield odgovorio na oglas koji je u lokalnim novinama objavio bubnjar Lars Ulrich. Postava Metallice uglavnom se sastojala od Ulricha, ritam gitariste i vokala Jamesa Hetfielda i vodećeg gitariste Kirka Hammetta, dok je mjesto basiste upotpunilo nekoliko osoba (Cliff Burton, Jason Newsted, Robert Trujillo).

Prve pjesme karakterisali su brzi tempo, instrumentali i generalno, agresivno sviranje što ih je svrstavalo u skupinu “velike četvorke” thrash metala zajedno s Slayerom, Megadethom i Anthraxom. Sastav je stekao rastuću bazu obožavatelja u muzičkoj “underground” zajednici i na kritičkoj sceni objavom albuma Master of Puppets koji je opisan kao jedan od najuticajnijih thrash metal albuma. Značajan komercijalni uspjeh postigli su albumom Metallica (poznat i kao The Black AlbumCrni album), kojim izbijaju na prvu poziciju liste Billboard 200. Ovom objavom, sastav je proširio svoj muzički stil što je rezultovalo i boljim prihvaćanjem kod mainstream slušaoca.

Metallica je objavila devet studijskih albuma, tri koncertna, dva EP-a, 24 muzička videa i 45 singlova. Osvojili su devet nagrada Grammy dok im je pet uzastopnih albuma bilo na prvom mjestu Billboard 200.