Kada prvi put zaigrate na daskama koje život znače obično postajete vječni zaljubljenik u glumu. Tako je bilo i sa Trebinjcem Mitrom Milićevićem, mladim glumcem koji je svoju ljubav prema glumi krunisao upisom na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

U kratkom razgovoru za portal Hercegovina Promo Mitar kaže da se ljubav prema sedmoj umjetnosti javila samim početkom školovanja, iako je glumom i glumcima bio fasciniran od malih nogu.

“Kao mali sam se pitao ko su ti ljudi što lutkama daju život i mislio sam da oni samo to rade tj. da žive u pozorištu”, kaže Mitar i dodaje da je amaterski glumom počeo da se bavi u prvom razredu srednje škole kada ga je majka, vidjevši plakat za upis, upisala u glumačku školu Kulturne scene “Male stvari” u Trebinju.

Iako mu je na sceni i sa kolegama, amaterskim glumcima, bilo prijatno da sarađuje i da se druži nije ni sanjao da će gluma biti njegov budući životni poziv i san koji želi dugo da sanja.

“Da je gluma moja najveća ljubav shvatio sam poslije prve uloge u predstavi ‘Gospođa ministarka’ koja je rađena po tekstu Branislava Nušića”, kaže nam Mitar i dodaje:

“U predstavi sam tumačio lik Pere pisara i mislim da nisam mogao dobiti podobniji lik za prvi put. Ta mi je uloga ostala u srcu i uvijek se nasmiješim kada se sjetim nekih segmenata iz predstave”.

Nakon te uloge došle su, kaže, još neke koje su mu samo potvrdile da želi da se bavi sedmom umjetnošću,pa je logičan slijed bilo pripremanje za ono što slijedi, a to je priprema za prijemni ispit na FDU.

Kada je Mitar odlučio da se školuje za glumca veliku podršku i pomoć imao je od umjetničkog direktora Kulturne scene Male stvari iz Trebinja Željka Miloševića koji mu je pomogao tako što je sačinio spisak od pedesetak djela koja je morao da pročita.

“Od tada sam u stvari počeo da se obrazujem o pozorištu i uopšte. Posljednjih godinu dana vježbao sam razne monologe i pjesme. Više puta bio sam na radionicama kod Slađane Zrnić i Miroljuba Mijatovića koje su mi mnogo puta bile od koristi tokom prijemnog ispita”, ističe Milićević.

Nakon Trebinja vrijedni Mitar zaputio se u Valjevo gdje je radio sa Miroslavom Trifunovićem Ćišom.

“Nemam mnogo šta reći o njemu, sem toga da nisam upoznao čovjeka koji o pozorištu više zna. Fenomenalan pedagog sa kojim sam naučio neke stvari koje nigdje drugo ne bih ni mogao naučiti. Te pripreme u Valjevu su trajale nekih dvadesetak dana”, kaže Mitar i dodaje da su mu mnogo pomogle prilikom polaganja prijemnog ispita.

Poslije teškog perioda pripreme uslijedio je još teži ispit – polaganje prijemnog ispita koji je imao nekoliko dijelova.

Trud i zalaganje se isplatilo, pa je Mitar od 418 kandidata prošao u drugi krug među 24 mladih glumaca željnih sticanja novih znanja, a onda i među dvanaest koji su upisali glumu u klasi poznatog glumca i profesora Dragana Petrovića Peleta.

Uži izbor, odnosno izbor konačnih dvanaest za Mitra je bio najteži i najljepši dio prijemnog ispita.

“Uži izbor je trajao tri dana. Četvrti dan je bio ispit iz pet predmeta i peti dan je ispit iz glume. Jednostavno uži izbor je postavljen tako da pokažete sve što znate, kakvi ste u stvari i da li zaista želite da studirate glumu” , priča nam Mitar dok sa nestrpljenejm očekuje sutra i ponovni odlazak na Akademiju željan novih glumačkih zadataka.

Upis na FDU među dvanaest veličanstvenih profesora Peleta Mitar shvata kao odličnu priliku da kao mladi glumac savlada tajne sedme umjetnosti što mu od sveg srca i želimo.

Podsjećamo, u klasi profesora i glumca Dragana Petrovića Peleta su diplomirali mnogi glumci.

Među njima je i Jovan Jovanović, mladi glumac iz Trebinja, ali i Jovana Stojiljković, Anđela Jovanović, Miona Marković…

 

 

 

 

 

 

Mirjana Vidaković , HP, oktobar 2019.