Медитеранска исхрана углавном се фокусира на унос маслиновог уља, као важан извор корисних масти. Једина је на свету којој Светска здравствена организација до сада није пронашла ману – једноставно, она је најздравија од свих! Представљамо основна начела којих се медитеранска исхрана придржава, као и намирнице које избегава у широком луку.

Медитерански регион је познат по својим здравим рецептима и навикама у исхрани које истичу сезонске, традиционално припремљене и сасвим природне производе. Начин исхране везан за овај регион посматран је кроз разне научне студије још од 70-их година прошлог века, а закључци истраживача су да популација која живи на Средоземљу има ниску стопу гојазности и хроничних болести као што су дијабетес, срчана обољења и повишени холестерол.

За разлику од других начина исхране широм света, медитеранска исхрана већ деценијама посматрана је од стране Светске здравствене организације и до сада никада није добила ниједну замерку. Једина од свих кухиња, што је чини најздравијом на свету!

Медитеранска исхрана подразумева житарице, махунарке, пасуљ, поврће, воће и рибу. Кухиња са подручја око Средоземног мора подстиче да се једе мање црвеног меса и производа од њега, јер имају висок проценат масти, калорија и холестерола.

Као традиционални начин исхране, медитерански унос хране у тело смањује проценат холестерола и одржава стабилним ниво крвног притиска, без лишавања тела различитих важних хранљивих материја које су му потребне.

Израз медитеранска исхрана се усталио у говору нутрициониста, а за све којима није јасно шта она представља, ово су основна начела и правила тог типа исхране. Дакле, медитеранска исхрана подразумева:

– пити мале количине јогурта и јести посебне врсте сира, јер садрже калцијум

– конзумирање интегралних житарица и скроба, као што су тестенине, хлеб, пиринач, булгур, мекиње и кромпир

– употреба рибе, која се обично или грилује или кува, једе се више пута недељно, а највише се препоручује туна, лосос или скуша, док се сасвим избегава пржена риба

– јести кувана јаја неколико пута недељно

– јести црвено месо, али не више од једном недељно

– јести два вегетаријанска јела бар једном недељно

– конзумирање различитих врста махунарки, поврћа, лековитог биља, житарица, свежег воћа, како би се смањио ЛДЛ холестерол у организму, што доводи до губитка тежине

– обавезни су ораси, јер садрже висок проценат масти, а осим њих пожељни су и лешници и бадеми – уз опрез да се не конзумирају претерано

– јести барено поврће

– увек користити маслиново уље уместо маслаца и других уља

– јести свеже воће уместо слаткиша

– пити кафу и чај, али без шећера и умерено

 

Извор: bastabalkana.com