Sindikat trebinjske bolnice, koji djeluje pri Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, njih tridesetak, održao je danas štrajk upozorenja. Kako je navedeno razlozi za stupanje u štrajk su smanjenje broja radnika, ukidanje toplih obroka i regresa, te drugih naknada iz kolektivnih ugovora, smanjenja i kašnjenja plaća i neadekvatni uslovi rada.

Izvor: Dnevni avaz , Foto: BHRT

Ukoliko ne dođe do dogovora sa poslodavcem nakon štrajka upozorenja Sindikat će donijeti odluku o stupanju u štrajk do ispunjenja obaveza prema radnicima.

Prema riječima Radosave Pištinjat, predsjednice Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, stanje trebinjskoj bolnici je katastrofalno i ne poštuju se prava radnika.

”Ukinuto nam je sve što se moglo ukinuti. Imamo jedino plaću koja kasni. Nemamo toplog obroka ni regresa. Uslovi rada su katastrofalni. Često nemamo s čim da radimo. Ukinuta nam je dupla smjena. Na odjeljenjima sa nepokretnim pacijentima radi samo jedna sestra. Naši zahtjevi su da znamo do kog datuma u mjesecu će nam biti plaća, tražimo duplu smjenu, naknade koje je poslodavac dužan da nam da po kolektivnom ugovoru,” kaže Pištinjat i dodaje da se prije godinu dana ušlo u pregovor za nakande, ali da do danas nije urađeno ništa.

”Mi iz Sindikata smo pripremili tužbe za radnike kojima se duguje. Očekujemo da nas poslodavac pozove na pregovore i ukoliko budemo zadovoljni pregovorima nastavit ćemo da radimo.  Ukoliko ne bude tako, borit ćemo se svim sredstvima pa čak i generalnim štrajkom,” rekla je Radoslava Pištinjat.

Direktorica bolnice Trebinje dr. Zdravka Vreća (SNSD), odbacila je  optužbe sindikata, tvrdeći da  štrajk ima političku pozadinu.

”Ja sam 31. 12. prošle godine dobila odluku pojedinca da će biti štrajk upozorenja zbog neizmirene plaće za novembar. Tog istog dana Fond zdravstvenog osiguranja RS je uplatio sredstva za plaću u 13 sati s tim  da banke zaključuju rad u 14 i nisu uspjeli da obrade sve te podatke tako da je jutros plaća išla za novembar. Možemo se pohvaliti da smo jedina bolnica koja je mjesec za mjesec isplaćivala plaće i uplaćivala doprinose, tako da ovu odluku Radoslave Pištinjat mogu da smatram samovoljnim istupom koji ima političku pozadinu,” rekla je Vreća i dodala:

”To su proizvoljni podaci  i ne mogu da se složim s tim da nemamo uslova za rad. Nijednog trenutka nije bilo zastoja u procesu rada, znači ako infuzije nije bilo možda jedan dan mi smo je kupili, ako nije išlo preko centralnog tendera znači nijednog momenta nije bio zastoj u procesu rada i u snadbjevenosti naše ustanove, kako lijekovima i infuzionim rastvorima, protezam ili bilo šta što je potrebno za proces rada,” istakla je Vreća