Uz inače obaveznu ličnu kartu, kojom ćete potvrditi svoj identitet, kada krenete na glasanje ne zaboravite masku, koja se, kako upozorava Centralna izborna komisija BiH, mora nositi na propisan način.

CIK je propisao pravila glasanja u uslovima pandemije, a i krizni štabovi i lokalne izborne komisije upozoravaju na šta treba obratiti pažnju, kako lokalni izbori ne bi postali novi klaster za širenje korona virusa. Evo kojih se pravila valja pridržavati.

– Poželjno je i vrlo korisno, prije odlaska na glasanje provjeriti na kojem biračkom mjestu ćete glasati. To se može provjeriti na veb stranici CIK-a. Ova provjera je poželjna, jer zbog epidemiološke bezbjednosti neka ranija biračka mjesta na ovim izborima neće biti aktivna. Provjerom ćete ne samo uštedjeti vrijeme, nego i izbjeći nepotrebnu šetnju od jednog do drugog biračkog mjesta, što takođe može biti epidemiološki rizično.

– Maske su obavezne i na otvorenom, a na boračkim mjestima i ispred njih strogo će se kontrolisati da građani maske nose na propisan način, dakle pokrivajući i usta i nos.

– Ispred biračkog mjesta i na samom biralištu obavezno je održavanje fizičke distance među ljudima od najmanje metar i po.

– Zbog održavanja distance, česte dezinfekcije i provjetravanja biračkih mjesta, te ograničenog broja ljudi koji mogu ući u objekte, moguća su nešto duža čekanja na red. Građani treba da budu strpljivi i da prate i uvažavaju upute članova biračkih odbora

– Apeluje se na na građane da se, dok čekaju u redovima za glasanje, posebno čuvaju bliskih međusobnih kontakata. Rukovanje i grupisanje nije poželjno.

– I u samim objektima za glasanje obavezna je distanca i zbog toga je Centrala izborna komisija propisala kako treba da izgleda šema za kretanje i raspored kabina za glasanje.

– Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkog odbora obaviće beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ukoliko se ustanovi da je temperatura povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu, koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinfikovana i očišćena.

– Ne treba da se uznemiravate, ako na biračkom mjestu zateknete nekog od članova biračkog odbora sa vizirom, ili u zaštitnom skafanderu. To je samo mjera predostrožnosti. CiK BiH je preporučio da se ova oprema obezbijedi za sve članove biračkih odbora, koji su u direktnom kontaktu sa biračima. Inače, svi članovi biračkih odbora i posmatrači moraju da nose maske, da redovno dezinfikuju ruke, a brojanje glasova obavljaće se u rukavicama.

– Nakon glasanja, na svakom biračkom mjestu gdje je to moguće, građani će izlaziti na druga vrata, kako bi se izbjeglo susretanje na ulaznim vratima sa biračma koji dolaze na glasanje.

– Ni nakon glasanja nije preporučljivo zadržavanje na prostoru oko biračkom mjesta, niti grupisanje, rukovanje i drugi oblici fizičkog kontakta.

GLASANJE ZA KOVID POZITIVNE I GRAĐANE U IZOLACIJI

Kovid pozitivni i građani u izolaciji mogu glasati putem specijalnog mobilnog tima, ali samo ako imaju nalaz da im je virus potvrđen testiranjem ili ako imaju rješenje o izolaciji. Birači koji ispunjavaju te uslove, treba da se prijave lokalnoj izbornoj komisiji kako bi ostvarili svoje građansko pravo i to najkasnije do 9 sati na dan izbora, to jest danas. Građani Banjaluke, koji spadaju u ovu kategoriju birača, zahtjev sa ličnim podacima i kontakt telefonom, kopijom nalaza ili rješenja nadležnog organa mogu dostaviti na više načina, i to: putem druge osobe u kancelariju broj 15 centra za birački spisak u prizemlju objekta Gradske uprave; elektronski na adrese službenika u Centru za birački spisak – [email protected] i [email protected], kao i faksom na broj 051-244-532.

 

Izvor: Srpska info