” Vedo, Vedo, Vedatore… oko plavo…ljubavi”, riječi su kojima je Marjan Mijajlović, ekscentrični sportski novinar ispratio istorijski pogodak Vedada Ibiševića za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u duelu sa Litvanijom, kojim je BH tim ovjerio vizu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Marjan Mijajlović rođen je 17. marta 1972. godine u Tuzli, a komentatorsku karijeru počeo je na srpskoj televiziji Sport Klub, gdje ubrzo stiče veliku popularnost ne samo u Srbiji, gdje je izbjegao tokom rata u BiH, već i na prostorima bivše Jugoslavije. Nakon nesporazuma na ovoj televiziji prelazi na bosanskohercegovačku televiziju Hayat, gdje između ostalog prenosi i utakmicu Belgija – BiH. Ova utakmica će definitivno ostati upamćena po njemu i njegovim čudnovatim komentarima. Poznato je po da je upravo on napadaču Mančester Sitija i BiH reprezentacije, Edinu Džeki dao nadimak “Dijamant” , a tvorac je i nadimka fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine – “Zmajevi”. Nakon otkaza u televiziji Hayat, prenosio je još nekoliko utakmica Lige Šampiona i prvu utakmicu Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi na federalnoj televiziji Bosne i Hercegovine, ali mu je i tu uručen otkaz.

Ćudljivi novinar koji na utakmicama koje prenosi uživo često privlači više pažnje svojih kolega od dešavanja na terenu, često je padao u nemilost poslodavaca iako je publika uvijek imala razlog više da prati mečeve koje je on prenosio. Specifičnost više je da je Marjan odrastao u Beogradu, gdje mu i danas živi porodica, a navijački stil komentarisanja koji praktikuje kada prenosi mečeve reprezentacije BiH “odrađuje” na ekavskom izgovoru.

Trenutno radi na sarajevskoj Face TV gdje je dobio povjerenje Senada Hadžifejzovića, a navija za Karl Cajs Jenu, Galatasaraj, Arsenal, Vest Hem, Grashopers i Slaviju iz Praga. Osim maternjeg jezika, tečno govori i njemački.

Kako to Marjan radi pogledajte na slijedećim linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=stYzLfUCvvE

B.S. Hercegovina Promo, oktobar 2013.