Mediji u Srbiji ovih dana dosta pažnje posvećuju uspjehu mladih matematičarki na Evropskoj olimpijadi za djevojke koja je održana u Minsku. U superlativima pišu o nastupu srpskih gimazijalki koje su osvojile četiri medalje i ekipno zauzele drugo mjesto u Evropi.  I Nevesinje može biti ponosno pošto je u timu Srbije bila Marijana Vujadinović, naše gore list. Marijana je rođena u Beogradu, ali su njeni roditelji Želimir i Novka  iz Nevesinja.

 

 

marijana vujadinovic 2

Učenica Matematičke gimnazije u Beogradu biće ove godine u timu Srbije na najprestižnijoj smotri matematičara svijeta – Međunarodnoj olimpijadi u Tajlandu, a učestvovaće i na Balkanskoj olimpijadi u Grčkoj. Ove godine Marijana  bila prva na državnom takmičenju što je prvi put da titula najboljeg matematičara  na  Srpskoj olimpijadi pripane jednoj dami.

Natprosječnu inteligenciju Marijana pokazuje još od malih nogu. U  šestom razredu bila je prvak Srbije u matematici i treća u fizici, a nakon toga je svake godine osvajala prva mjesta na državnim takmičenjima iz matematike i fizike.

U osmom razredu osvojila je zlato na Juniorskoj matematičkoj balkanijadi, a potom i srebrnu medalju na Juniorskoj naučnoj olimpijadi u Durbanu. Na djevojačkim olimpijadama osvojila je dvije srebrne i dvije bronzane medalje.

Položila je prijemni ispit i primljena je na studije inženjerstva na prestižnom Uviverzitetu „Kembridž“.

Izvor: Radio Nevesinje