На 61. Београдском сајму књига организовано је предавање поводом 70 година од превођења на српски језик култне књиге “Мали принц” Антоана де Сент Егзиперија.

Овом приликом, истакнут је и необичан податак о једној од најпознатијих дјечјих књига на свијету која је очарала и  одрасле.

Наиме, Егзипери је свој рукопис о Принцу без успјеха нудио бројним издавачима, не само у Француској, већ и у другим земљама Европе, а онда је једног дана стигао до Америке. У Њујорку је покуцао на врата издавачке куће браће Јовановић, досељеника из Панчева – “Harcourt brace Jovanovic”.

Послије тог сусрета, све друго је историја…”Мали принц” преведен је на више од 200 језика и продат у више од 80 милиона примјерака и једна је од најпродаванијих књига на свијету.

То је књига о доброти, љубави и одговорности која је постала узор за размишљање и писање књига за дјецу, то је књига која је у цијелом свијету ушла у лектиру, а Мали принц постао је узор и један од најсвјетлијих ликова у свјетској књижевности за дјецу.

Антоан де Сент Егзипери рођен је у Лиону 29. јуна 1900. године. Био је писац и пилот. Погинуо је у Другом свјетском рату 1944. године када су га изнад Средоземног мора оборили њемачки авиони.

Извор: РТРС / Агенције