Izvor: Blic online

Mala Tijana Ognjanović preminula je 15. jula, rano ujutru, u bolnici u Hjustonu.

Sahrana će biti u nedelju u 11 sati, na Lešću.

Tijani se nedavno stanje pogoršalo i brzo je operisana. Operacija je trajala 10 sati, dobila je veštačku pumpu za srce i činilo se da će sve biti u redu.

Međutim, njeno stanje se naglo pogoršalo prošle nedelje. Otkazali su joj svi organi i umrla je od izliva krvi u mozak.

Njoj je pre šest godina otkriven veoma redak oblik restriktivne kardiomiopatije i od tada je lečena na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. Na leto 2012. kod Tijane je došlo do naglog pogoršanja stanja i u decembru su joj otkazali bubrezi.

Roditelji su u međuvremenu pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za transplantaciju srca u Beču, kao jedinu moguću opciju da se Tijani spase život. Tijana je primljena u AKH bolnicu u Beču ali su lekari, s obzirom na otkazivanje bubrega i lošu kliničku sliku odbili da je prime i stave na listu čekanja za novo srce.

Odlazak u Hjuston

Tijana je početkom aprila 2013. u pratnji svojih roditelja Nebojše i Jelene Ognjanović otputovala specijalizovanim medicinskim letom avio komapnije Oranž Avijejšn u Hjuston u Sjedinjenim Američkim Državama gde je primljena na Teksašku Dečiju bolnicu (Texas Children’s Hospital) i započela niz ispitivanja i priprema za transplantaciju srca kao jedini način da se spasi njen mladi život.

Za Tijanu je saznala cela Srbija kada se u akciju  prikupljanja pomoći uključio glumac Sergej Trifunović.

 

Tijana sa mamom: pravoslavna crkva u SAD za vreme Uskrsa