Stanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo sa objavljivanjem kompromitujućeg materijala o nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocjenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na ivicu provalije.

 

Oni ne isključuju ni ukrajinski scenario, te je zato, kažu, u rješavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

“Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli da krenu u proteste koji bi narednih mjeseci mogli da dovedu zemlju na ivicu provalije i neviđenog haosa. Mislim da bi posljedice ove krize mogle da budu daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi u rješavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svjedoci događanja koja bi mogla da se porede samo sa onim što se dešava u Ukrajini”, izjavio je novinar Bekim Buci, prenijeli su makedonski mediji.

Buci, naime, smatra da makedonske partije nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost. “Јoš od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na ivici pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se međuetnički odnosi između Albanaca i makedonaca vidno pogoršavaju”, kaže Buci.

On je rekao da je Gruevski vodeći računa samo o pobjedi svoje partije VMRO-DPMNE i o svom ličnom rejtingu, doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stubovi koji su održavali u životu Makedoniju.

Izvor: etrafika.net