Trojica policajaca preminuli su u bolnici u Kumanovu, gdje je jutros došlo do oružanog sukoba, saznaje televizija N1 od izvora u toj zdravstvenoj ustanovi.

Dio povrijeđenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni hitno prebačeni u Skoplje, javlja portal “Vesti”.

Dežurni ljekar u kumanovskoj bolnici Dragan Tasevski potvrdio je agenciji MIA da su jutros u 5.15 sati primljena trojica policajaca sa ranama od vatrenog oružja i da su nakon ukazane pomoći prebačeni u skopske klinike.

Još jedan policajac primljen je sa povredom potkoljenice i on je zadržan u bolnici u Kumanovu, piše Blic.

Mediji nezvanično javljaju da među žrtvama ima i mrtvih civila među kojima su navodno dve žene i dvoje djece.  Niko od zvaničnika još nije potvrdio ove navode.

Građanima Kumanova je, prethodno, zabranjeno da napuštaju domove, ali mnogi od njih su preplašeni i počeli su da napuštaju grad.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra.

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski, rekao je za Telegraf.mk da je trenutno prerano da saopšti detalje ove akcije i najavio je više informacija u toku dana.

U gradu Kumanovu trenutno je u toku policijska akcija koja je na tragu neidentifikovane oružane grupe, ovo je potvrdio zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U ranim jutarnjim satima u ovom gradu se čula pucnjava.

Kumanovo nadlijeće helikopter, policijske snage iz zemlje upućene su u taj grad, a građanima je zabranjeno da napuštaju domove. Hitna pomoć je obavestila da trentuno ima dva medicinska tima na terenu u tom delu grada.

Zvuci pucanja iz automatskog oružja i zvuk helikoptera uznemirili su Kumanovo oko četiri sata jutros. Zaposleni u kompanijama koje se nalaze u zapadnom kraju grada su se vratili svojim kućama, jer su ulice zatvorene . Građani kažu da je većina ulica zatvoreno i da ne saobraća gradski saobraćaj. Iznad  grada iz kojih se čula pucnjava i dalje kruži helikopter MUP-a.

Makedonski mediji prenose da su dvije naoružane grupe rano jutros zauzele izlaz iz grada, nakon čega je započela razmena vatre sa policijom, te da je situacija u Kumanovu trenutno mirna.

Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o sukobu policije sa većom grupom, od 70 naoružanih osoba.

Mediji su juče objavili informaciju da se u Makedoniji nalaze kiminalne bande sa Kosova, koje žele da izazovu incidente, odnosno izvrše napad na kasanu, policiju i sud.

Nedavno je grupa naoružanih napadača upala u karaulu Gošince, na granici prema Kosovu i na nekoliko sati zarobila policajce koji su se u njoj nalazili.

Odgovornost na taj napad preuzela je OVK.

 

RASTE NERVOZA MEĐU ALBANCIMA U KUMANOVU

Demokratska unija za integraciju (DUI), koalicioni partner vladajućem VMRO-DPMNE, pozvala je makedonske građane da sačuvaju hladnokrvnost i ne podležu provokacijama u vezi sa današnjim oružnim sukobom između policije i neidentifikovane naoružane grupe u Kumanovu.

DUI, najveća politička formacija makedonskih Albanaca, smatra da su današnji događaji u Kumanovu, kao i prethodni u Gošincu i ekplozija ispred sjedišta stranke u Rečici, u suprotnosti sa strateškim opredijeljenjem albanskog naroda u Makedoniji, ali i Srbiji i Albaniji.

Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji upozoravaju da raste nervoza među Albancima u Kumanovu, a portal “Lajm” objavio je svjedočenja o policijskoj brutalnosti u naseljenim mjestima i pozvala sve poslanike i ministre da dođu na teren.

“U ovim teškim trenucima za Albance u Kumanovu, svi albanski poslanici i ministri treba da su zajedno i da dođu u susjedstvo, gdje se provodi velika policijska akcija”, piše portal.

U pomoć su pozvani političari sa Kosova i iz Albanije.

RAZNE VERZIJE DOGAĐAJA

Nakon oružanog obračuna policije sa naoružanom grupom u medijima su se pojavile razne verzije događaja.

Prema jednoj verziji, policija je ušla u obračun sa naoružanom grupom od 50 ljudi, dok je, prema drugoj, jutros otpočela akciju oduzimanja oružja od stanovništva, nakon čega je došlo do pucnjave.

Treći izvori tvrde da je naoružana grupa iz sela Slupčane pokušala da napadne vojnu jedinicu na periferiji grada.

Priština protiv destabilizacije Makedonije

Ministarstvo inostranih poslova Kosova danas je, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

Makedonski MUP: Upad terorista u Kumanovo

Na vanrednoj konferenciji za novinare portparol ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski napad u Kumanovu je okarakterisao kao terorizam.

On je dodao da je napad izvela “jedna teroristička organizacija koja je došla iz jedne susjedne zemlje”.

Kotevski na konferenciji za novinare nije saopštio detalje o žrtvama današnjih nesretnih događaja u Kumanovu. Nezvanočno, špekuliše se o trojici poginulih policajaca i najmanje 20 teže povrijeđenih, dok se o drugim žrtvama ništa ne zna, prenosi Klix.

Policija je akciju započela rano ujutru, ali je naišla na žestok otpor. Kotevski je saopštio da policija trenutno taktički pretresa kuću po kuću kako bi otkrili teroriste te ih eliminisali.

On je rekao da je ova grupa dobro obučena i naoružana, posebno za djelovanje u ovakvim uvjetima. Grupa je, prema njegovim riječima, pored napada na policiju, planirala napad i na druge institucije države.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel građanima da ostanu smireni.

Sukobi su izbili u kumanovskom Divljem naselju, gdje se prema policijskim tvrdnjama, nalazila grupa od pedesetak naoružanih osoba, koji su “želelji da napadnu strateške tačke u tom gradu”.

Jaka pucnjava, praćena povremenim eksplozijama, čuje se u Kumanovu od ranog jutra. Grad i okolinu nadlijeću helikopteri, koji, za sada, nisu dejstvovali.

Kako javljaju mediji iz nekoliko kuća vije se dim.

Građanima je naređeno da ne napuštaju svoje domove dok traje akcija kojoj se priključuju novi odredi policije.

Kumanovo, koje od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu sjeverne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadleću helikopteri, prenose mediji.

Iako se nekoliko naoružanih grupa od početka sedmice pojavilo u okolini Kumanova i Kičeva, još niko sa sigurnišću ne zna ko ih predvodi i kakvi su im ciljevi.

Makedonska policija je poslejdnjih dana učestalo patrolirala po okolini Kumanova, posebno oko Lipkova, ali nije bilo izvještaja o sukobima. U selu Tanuševci, nedaleko od Kumanova, počeo je sukob 2001. godine, javlja RTS.

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini četvrtinu od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

 

Izvor: Agencije/Nezavisne novine