Magistrirala je pravo, govori italijanski, a uz to je profesionalni vozač A, B, C i E kategorije. Pa ipak, sa suprugom Darkom posljednjih godina za život zarađuje uzgojem ovaca na farmi u Dobrogošće, naselju sa pet kuća i trinaest stanovnika, deseti kilometara udaljenom od Čaglina.

 

„Mogla sam birati gdje ću živeti i čime ću se baviti, a to mi je pomoglo da shvatim šta zaista želim. A želim uživati u prirodi i biti sam svoj gazda“, kazala je Snježana.

Mladost je Snježana sprovela u Bogdanovcima kraj Vukovara, a kada je došao rat, kao 19-godišnja djevojka izbjegla je u Italiju, dok se familija naselila u đakovačkom kraju.

U godinama koje su slijedile vanredno je studirala na Pravnom fakultetu u Osijeku, u Đakovu je upoznala budućeg supruga, polagala je ispite za vozača, magistrirala, rodila Andreu i Matea, predavala italijanski u jednoj školi, posjetila većinu evropskih zemalja, Egipat, Indiju…

„I otac i stric uzgajali su ovce i vjerovatno sam od njih ‘pokupila’ tu ljubav. Tako sam sa suprugom odlučila potražiti prigodno mjesto i pokušati se time baviti. Naišli smo na Dobrogošće u kojem je mnogo zemlje i malo ljudi, što je idealno za farme. Kupili smo kuću i nešto zemlje i sve što smo potom postigli rezultat je samo našeg rada.

Svih ovih godina širili smo se bez kredita i nisu u pravu oni koji kažu kako se od poljoprivrede ne može živeti”, dodala je Snježana.

U Dobrogošće Snježana i Darko sada imaju 27 hektara zemlje na kojoj pase oko 300 ovaca i jagnjadi. Problema sa prodajom nemaju, uspeli su ponešto i uštedeti za dogradnju i uređenje kuće, a sopstvenu kuću imaju iu Đakovu.

Snježana pravo nije zaboravila, ali svoje znanje koristi uglavnom djeleći  besplatne savjete mještanima i prijateljima i ne namjerava da traži posao u struci.

Lijepo joj je, kaže, bilo i predavati italijanski, uživa u vožnji automobila i kamiona pa ipak, svoju budućnost vidi na farmi u Dobrogošće koju ona i suprug planiraju i širiti.

„Posao na farmi je fizički teži od pravnog posla ili u učionici, ali mislim da je u današnje vrijeme teško raditi s ljudima. Ovde i radno vrijeme mogu prilagoditi, a posebno uživam boraviti u prirodi. Nadam se da ćemo s vremenom dobiti i asfalt do sela te da ćemo biti u mogućnosti da zaposli nekog radnika.

Tada bismo suprug, djeca i ja imali vremena da idem u Požegu ili drugde na neku priredbu i posvetiti se kakvom hobiju”, zaključila je Snježana za Prnjavorski portal.

 

 

Izvor: 6yka.com/ Prnjavorski portal