Povodom pogoršane epidemiološke situcije u Ljubinju Štab za vanredne situacije ove opštine donio je danas odluku da radno vrijeme trgovačkih, ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica i dijelova benzinskim pumpi gdje je prodajni objekat ograniči do 20 sati.

Na stanovništvo je apelovano da u narednom periodu izbjegavaju besportrebna kretanja mimo svojih kuća, da se strogo pridržavaju mjera držanja distance i nošenja zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, te da izbjegavaju kućna okupljanja i proslave.

Štab za vanredne situacije je zatražio da se pooštro kontrole ugostieljskih objekata, poštovanja mjera udaljenosti stolova i broja gostiju.

Određeni su brojevi telefona na koje mogu da se jave sve starije osobe kojima je potrebna nabavka hrane i lijekova.

Ljubinjski Dom zdravlja, opštinska uprava i druge javne ustanove i preduzeća rad će organizovati u skladu sa novonastalom situacijjom, premporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, Regionalnog centra za javno zdravstvo Trebinje i Opštinskog štaba za vanredne situacije, a ove mjere važe do 6.jula, saopšteno je na zvaničnoj intrnetet stranici opštine Ljubinje.

U Ljubinju je danas potvrđeno 11 novih slučajeva virusa korona, pa je brolj oboljelih u ovoj sedmice narastao na 15, a Ljubinje postalo žarište novog virusa u Hercegovini.

Načelnik Darko Krunić rekao je da se radi o porodičnim kontaktima.

Iz nevesinjskog Doma zdravlja su demantovali da se je jedna osoba u Nevesinju oboljela od novog virusa, uz objašnjenje da je riječ o osobi iz Ljubinja, koja još nije odjavila prebivališteu Nevesinju.

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info