Na oranicama Ubalačkog polja počela je sadnja duvana, a u Službi za poljoprivredu ove opštine kažu da će na oranicama završiti 2.300.000 strukova kao i prošle godine.

Dragoljub Sorajić, referent za privredu i poljoprivredu opštine Ljubinje, kaže da će na oranicama Ubalačkog, Ljubinjskog i dijela Popovog polja pod duvanom biti oko 90 hektara, što je veći dio obradivih površina na teritoriji opštine.

“Iako su bolest, suša i gradno nevrijeme, koje je duvanjare zadesilo u nekoliko navrata, prepolovili prošlogodišnji rod, Ljubinjci su se, ipak, odlučili da i ove godine duvanom zasade najviše svojih obradivih površina jer su se brojni pokušaji sadnje povrtarskih kultura pokazali neuspjelim”, kaže Sorajić.

Dodaje da će ljubinjski duvanjari ponovo najviše saditi sortu bubalovac te znatno manje velikog hercegovca i VH 32.

Sadnja duvana, međutim, ove godine nije krenula po planiranoj dinamici jer to nisu dozvoljavale vremenske prilike, pa će, kako tvrde u Službi za poljoprivredu opštine Ljubinje, poslovi rasađivanja rasada po njivama i presade na onim mjestima gdje se prvi presađeni strukovi ne prime trajati sve do 25. maja.

Sorajić dodaje da ukoliko se ne ponove bolesti, nevrijeme ili suše, to neće smetati cjelokupnom rodu i kvalitetu duvana.

Ljubinjski duvanjari nemaju bojazni ni za plasman ove industrijske biljke.

Ističu da, iako u posljednje dvije godine u ovom gradu nije bilo zvaničnog otkupa, što se nije dešavalo u posljednjih sedam decenija, svaki struk su ipak prodali nakupcima.

Izvor: Nezavisne novine. Foto: google.com