Za to je kriva hemija i ne može se na to puno uticati…

Iako žene toga nisu svjesne dok se bore s mukama slomljenog srca i tuge za izgubljenim (realno gledajući za nečim što nikad nisu ni imale), možda su mnogo bolje prošle. Muškarci baš zbog tih hormona koji im dopuštaju da se olako upuste u seks na jednu noć mnogo lakše postaju zavisni od seksa.

Skeniranjem ženskog mozga tokom orgazma stručnjaci sa Univerziteta New Jersey otkrili su da se u tom stadijumu aktivira 30 različitih područja. Među njima su i oni odgovorni za emocije, dodir, sreću, zadovoljstvo pa i pamćenje. U trenutku orgazma žene ne osjećaju bol nego isključivo užitak.

Ključnu ulogu u vezivanju žena za seksualne partnere ima oksitocin. Taj hormon koji se luči tokom seksa krivac je za povećanje empatije i zbog njega žene osobi s kojom su intimne više vjeruju. Ukratko, on povećava šanse da se žena zaljubi u partnera nakon seksa. A kako tijelo ne zna razliku između avanture i veze, oksitocin se izlučuje u oba slučaja. I eto problema ako ga bude previše… A što utiče na njegov nivo još se ne zna.

Muško tijelo tokom seksa izlučuje dopamin koji je odgovoran za čisti užitak i nema uticaj na povezivanje s partnerkom. No taj je hormon krivac za zavisnost o seksu i zato je među zavisnicima više muškaraca.

Ko je tu bolje prošao, teško je reći. Je li lakše izliječiti ljubavne rane ili boriti se s zavisnošću? Na vama je da presudite!