Visoke temperature nisu blagonaklone prema elektronskim uređajima, a za neke mogu biti i pogubne.

Na stranu to što visoka temperatura može dovesti do bržeg pražnjenja baterije pametnog telefona ili laptopa, pa samim tim i gašenja problem je što može potpuno da ih uništi.

Kompanija Epl je, na primjer, poslala upozorenje svim svojim korisnicima koji se nalaze u područjima u kojima su ovih dana izuzetno visoke temperature, piše b92.

Ističu kako visoke temperature (35 i više stepeni celzijusa) mogu da dovedu do ozbiljnih oštećenja na pametnim uređajima. Naime, svaki uređaj ima optimalni raspon temperature na kojoj najbolje radi.

Što je temperatura viša (ili niža), to je veća vjerovatnoća da će uređaj otkazati poslušnost, a može doći i do oštećenja samog uređaja. Upravo zato je savjet da se izbjegne korišćenje uređaja u ovakvim uslovima.

Visoka temperatura može da utiče na pojedine komponente unutar uređaja, što može dovesti to zastajkivanja, usporavanja ili čak gašenja uređaja, pojašnjava se dalje, a kada je takva situacija, životni vijek baterije se smanjuje.

Telefone ne bi trebalo da ostavljate na direktnom suncu, u automobilima, na prozorima ili uz površine koje odbijaju svjetlost, jer bi to moglo da uzrokuje rast temperature.

Ako je vaš uređaj izrazito vruć na dodir, ne bi trebalo da ga koristite dok se ne ohladi.

Mada ovi savjet manje-više dolaze iz kompanije Epl, mogu slobodno da se prošire i na ostale pametne telefone i elektronske uređaje, naročito kad su temperature izuzetno visoke.

 

 

 

Izvor: Srpska info