Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum. Ova mediteranska biljka, koja najviše uspjeva u hercegovačkim krajevima, ima vrlo karakteristične žute cvjetove. Pripada velikoj porodici Asteraceae, kojoj pripadaju mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice. Još u Homerovo vreme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, a u narodnim pjesmama se smilje pominje kao lijep i mirisan cvijet za kićenje djevojaka i momaka(” …nit je smilje niti bosilje, već miriše duša devojačka…”). Zbog ljepote i mirisa cvijeta i djeci su davana imena: Smilja, Smiljana ili Smiljka.


Smilje je posebna biljka, jer tretira kako kozmetičke tako i medicinske probleme. Može ublažiti tragove starenja, zbog čega su je Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost.


Može da umnoži prirodni kolagen koji se nalazi u ćelijama kože i da umanji bore sa visokim procentom uspjeha. Zbog svog regenerativnog i protivupalnog dejstva, izuzetno se cijeni za njegu dehidrirane i umorne kože, za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica. U ljeto je korisno za ublažavanje crvenila i opekotina kože oštećene sunčevim zracima.


U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana. Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, sprječava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača čitav organizam.


U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvjetovi, dok se u fitoterapijske svrhe koristi cijela biljka. Eterično ulje smilja između ostalog, sadrži i itlidione, kojih nema u drugim vrstama biljaka.


Smilje raste u kamenu i kršu sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike, pa sve do Španije, u kasno proljeće.


Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Mora se destilovati svježa, a ne sušena biljka. Stoga je njegova cijena uglavnom visoka. Hercegovina ima bolje klimatske i pedološke uslove za uzgoj smilja od evropski poznate Provanse ili Korzike u Francuskoj. Zato je hercegovačko smilje daleko najvećeg kvaliteta i time najcjenjenije na tržištu ljekovitog bilja.

 

Hercegovina Promo, decembar 2013.