Istočna Hercegovina je regija koja je, već dugo vremena, označena kao zlatni rudnik ljekovitog bilja. Jedna od ljekovitih i aromatičnih biljaka koje rastu u hercegovačkim krajevima je majčina dušica.

Majčina dušica je rod višegodišnjih zeljastih biljaka i polužbunova iz familije Lamiceae. Vrste ovog roda jako liče jedna drugoj i podjednako se koriste kao ljekovite biljke, dok se jedna vrsta, timijan, uzgaja i koristi kao začinska. Opis majčine dušice najčešće znači opis vrste Thymus serpyllum: zbijeno i gusto busenje sastoji se od poleglih, vrlo tankih, mjestimično za zemlju priraslih, crveno-mrkih izdanaka i vreža iz kojih se dižu mnogobrojni uspravni ogranci obrasli sitnim jajastim listićima i okruglim cvastima; cvjetići su dvousnati uglavnom ružičaste boje; cvjeta preko cijelog ljeta. Cijela biljka je prijatnog i vrlo aromatičnog mirisa i ukusa. Druga narodna imena za ove biljke su: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička, materina dušica, materka, tamjanika itd.

Ovu biljku, koja danas krasi suncem obasjane kamenite litice hercegovačkih planina, nekada su Stari Egipćani koristili kod balzamiranja i za izradu parfema.

vranilovka-FELJTON

Majčina dušica najbolje uspjeva na hercegovačkim kamenjarima, na rubovima puteva, a može se uzgajati i kod kuće, u cvjetnim saksijama. Cvjeta od proljeća do jeseni pa je nije problem naći, a ni nabrati u dovoljnim količinama. Čuveni akademik Jovan Tucakov u knjizi „Liječenje biljem“ napominje da treba poštovati pravila branja, sušenja i čuvanja majčine dušice. On ističe da je treba brati oko podneva, kada nema rose, po lijepom vremenu. Nikako je ne treba čupati već nožem ili makazama odsijecati, i to gornju polovinu biljke. Ne smije se nabijati u vreće, nego je treba pažljivo stavljati u korpe. Suši se u hladu, na promaji u tankom sloju.

Majčina dušica obiluje željezom, kalcijumom i ostalim ljekovitim sastojcima. Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Na primjer, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.

Majčina dušica je omiljen lijek ne samo u narodnoj, nego i u naučnoj medicini. Kod nas se vijekovima upotrebljava, prije svega, kao lijek za liječenje organa za varenje, rjeđe i organa za disanje. Majčina dušica ulazi u sastav mnogih ljekovitih preparata koji se izrađuju bilo u apotekama, bilo u farmaceutskoj industriji, a njeno etarsko ulje i timol daju se protiv crijevnih parazita, naročito protiv dječijih glista. Treba naglasiti da ne treba kuvati majčinu dušicu, jer se ljekoviti sastojci ove veoma mirisne i ljekovite biljke kuvanjem brzo i potpuno izgube. Zbog toga se preporučuje da majčinu dušicu samo poparite ključalom vodom, odmah poklopite, ostavite da stoji 2 sata. Takođe, može se slobodno pripremati i jači čaj jer majčina dušica ni dužom upotrebom ne izaziva nikakve znake nelagodnosti niti navikavanja.

 

Pripremila: Ivana P. , HP februar 2014.