Istočna Hercegovina je omiljeno mjesto većine travara koji u potrazi za lijekom, ubiru darove prirode. Oni kažu da je malo ljekovitih biljaka koje ne niču u ovoj regiji. Zbog velikog broja sunčanih dana i netaknute prirode, bilje ovih krajeva je izuzetnog kvaliteta i na visokoj cijeni.

Najjužniji dio Republike Srpske je već dugo vremena označen kao zlatni rudnik ljekovitog bilja, a jedna od najtraženijih biljaka ovog regiona je hajdučka trava.

Hajdučka trava dobila je ime po hajducima koji su, kako se vjerovalo, u platnenoj vrećici nosili ovu biljku svuda sa sobom kako bi što lakše zaliječili rane.

Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta biljka sa nerazgranatom stabljikom, slojevitim listovima koji podsjećaju na najfiniju čipku i sitnim bijelo-ružičastim cvjetovima raspoređenim u obliku štita.

Hajdučica ili sporiš, kako se u našem narodu još naziva hajdučka trava, raste na vlažnim livadama, na kamenitim mjestima, šumskim proplancima, kao i po oranicama i vinogradima hercegovačkih krajeva.

Bere se u julu i avgustu, a suši na vjetrovitom mjestu ili u sušnici na temperaturi od 35 do 50 stepeni. Čuva se u kesicama od jute, zaštićena od svjetlosti, a rok trajanja suve hajdučke trave je oko dvije godine.

Bogata je vitaminom K, etarskim uljima, gorkom materijom ahileinom i azulenom, od koga potiče njena ljekovitost.

Hajdučka trava svojim gorkim supstancama djeluje na sluzokožu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želudačnog soka, a samim tim povećava apetit. Osim toga, povoljno djeluje na resorpciju hrane, pa čajevi na bazi ove ljekovite biljke pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crijevima.

Čaj od hajdučke trave iscjeljuje ispucale ruke i sve vrste osipa na koži. Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažavaju sve probleme sa nervima i smanjuju tegobe izazvane reumom. Povoljno djeluje kod liječenja šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu.

U narodnoj medicini je poznato njeno ljekovito dejstvo kod zaustavljanja krvarenja po čemu je i, između ostalog, dobila naziv hajdučka trava.

Velike količine mogu uzrokovati glavobolju, a dugotrajna upotreba alergijski osip i osjetljivost kože na sunce.

 

HP, januar 2014.