Kroz Centar za edukaciju Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske od početka pandemije virusa korona prošli su ljekari iz bolnica u Doboju, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju.

Cilj ovih edukacija bio je da se kolegama pomogne u zbrinjavanju kritično oboljelih kovid pacijenata, ali i da ih se usmjeri kako da u budućnosti organizuju jedinice intenzivne medicije nehirurškog tipa – istakla je ljekar ove klinike Biljana Zlojutro.

Ona je naglasila da je Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane jedinstvena u regionu po rezultatima postignutima u zbrinjavanju kovid pacijenata, zbog čega su iskustva prenesena ljekarima iz bolnica širom Srpske izuzetno značajna.

– Vrlo važan segment u procesu liječenja pacijenata je edukacija. Naš Centar za edukaciju, kao organizaciona jedinica Klinike, zadužen je ne samo za edukciju našeg kadra, ljekara i tehničara, nego i medicinskog osoblja kompletnog UKC – navela je Zlojutro.

Prema njenim riječima, od početka pandemije, koja je donijela velike zahtjeve i izazove, javila se i potreba za proširenjem djelovanja Centra za edukaciju.

– Polako su počele pristizati kolege iz drugih bolnica kako bi im pomogli u zbrinjavanju kritično oboljelih kovid pacijenata, jer smo jedina klinika intenzivne medicine za nehirurške grane koja zbrinjava kritično oboljele nehirurške pacijente – navela je Zlojutro u video poruci.

Zlojutro je naglasila da iza rezultata Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane stoji tim vrhunskih stručnjaka, koji svoje znanje svkodnevno nastoje da prenesu kolegama.

 

 

 

Izvor: Srpska info