Trebinje i ove godine bilježi turistički rekord, a hotelski kapaciteti biće popunjeni i za novogodišnje i božićne praznike.

Prema podacima Turističke organizacije Trebinja u prvih deset mjeseci broj noćenja je veći za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a u ovoj organizaciji očekuju da će u decembru premašiti brojku od dvije hiljade noćenja, koliko je registrovano lani u posljednjem mjesecu u godini. Za novogodišnje i božićne praznike očekuju se turisti, uglavnom, iz Srbije i Crne Gore.

– Za praznike će biti organizovani vikend sadržaji, koji počinju 22. decembra i traju do polovine januara 2018. godine. Od petka do ponedeljka, planirani su muzički sadržaji i prezentacije domaćih proizvoda poput meda, sira i drugih. Svaki vikend posjetiocima će biti predstavljeni ukusi nekog drugog autohtonog proizvoda hercegovačkog podneblja – kaže Marko Radić, direktor trebinjske Turističke organizacije.

Prije ovih manifestacija trebinjska Turistička organizacija će polovinom decembra učestvovati  na gastro festivalu na Jahorini, gdje će se predstaviti i „Hercegovačka kuća“ koja je od ovog ljeta domaćim proizvodima upotpunila gastro turističku ponudu Trebinja.

Krajem mjeseca u Banjaluci će prezentovati i regionalni turistički proizvod Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja.

– Pored turista iz Srbije, ove godine Trebinje su najviše posjećivali Turci, ali se povećao i broj posjeta Poljaka i Austrijanaca, pa u 2018.  godini planirano da se predstavimo i na njihovim sajmovima – najavio je Radić.

Goste za novogodišnje i božićne praznike očekuju i hotelijeri.

– Zadovoljni smo, jer će naš hotel biti popunjen za novogodišnje praznike, a gosti su iz Srbije i Crne Gore. Nudimo dvodnevni i trodnevni aranžman ili samo doček Nove godine – kažu u najstarijem trebinjskom hotelu.

I mlađi hotelijeri kažu da već imaju rezervacije za novogodišnje praznike gosti iz Srbije i Crne Gore i da očekuju pune hotele.

Hotelijeri kažu da se sezona poslednjih godina produžila u Trebinju pa bilježe dobru popunjenost kapaciteta i u jesenjim mjesecima.

Turistička organizacija Trebinje u aprilu je uspostavila saradnju sa kolegama iz Istočnog Sarajeva, koji su pred ljetnju sezonu zajedno sa predstavnicima medija posetili jug Hercegovine.

Uzvratna poseta je bila krajem novembra, čime se, kažu u ovim turističkim organizacijama, zaokružila turistička ponuda RS, od krajnjeg juga do Jahorine i Trebevića.

– Naredne godine nastojaćemo da bude što više studijskih poseta Trebinju, ali i da uspostavljamo saradnju sa turističkim centrima u regionu – najavljulje direktor trebinjske turističke organizacije.

Hoteli

U ovoj godini u Trebinju su počela raditi tri nova hotela, a već od naredne u ovom gradu bi trebala biti otvorena još tri hotela.

Izvor: blic.rs