Lijekovi koji se koriste za liječenje srca, krvi, krvotvornih organa, masnoće u krvi, nervnog i probavnog sistema u BiH i RS skuplji su do nekoliko puta nego u zemljama regiona.

 

 

Razlog je što BiH kao jedina zemlja u Evropi ne kontroliše cijene lijekova na svojoj teritoriji i što više od tri godine zbog uticaja farmaceutskih lobija ne usvaja pravilnik kojim bi se omogućilo formiranje cijena približno onima u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Primjera radi, pacijenti u Srbiji i Hrvatskoj za lijek klopidogrel, koji se koristi za liječenje krvi i krvotvornih organa, plaćaju 9,2 KM, odnosno 16,86 KM, dok građani BiH i RS za taj lijek moraju izdvojiti 28,59 KM. Slično je i sa većinom ostalih lijekova koji se koriste za bolesti krvi.

U boljoj situaciji nisu ni bh. pacijenti koji se liječe od neke nervne bolesti, pa tako npr. za lijek ropinirol u Srbiji se plaća 24,6, u Hrvatskoj 32,81, a u BiH 51,87 KM.

“Farmaceutska mafija postoji svugdje u svijetu, ali mi imamo neku posebnu, izgleda virusnu farmaceutsku mafiju koja se oglušila o sve zakone koji postoje”, rekao je Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Evropu.

On kaže da je sve više građana koji idu u Srbiju po lijekove koji su “tamo od pet do deset puta jeftiniji nego kod nas”.

“Običan hemomicin od 500 ili 250 mg kod nas košta 14,7 KM, a u Srbiji 2,6 KM i na tome možete vidjeti kolika se marža uzima kod nas”, rekao je Femić, dodajući da, ipak, ima pojedinih lijekova koji su u RS jeftiniji nego u Srbiji.

Jedan od razloga zbog čega su lijekovi u BiH skuplji u odnosu na one u regionu je i visoka stopa PDV-a koja iznosi 17 odsto, dok je u Srbiji i Hrvatskoj ona diferencirana, odnosno na neke lijekove iznosi nula odsto, na neke pet, sedam ili devet odsto.

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su ranije objavile da pacijenti i fondovi zdravstvenog osiguranja u BiH zbog nepostojanja pravilnika o cijenama lijekova godišnje ostaju bez više od 100 miliona KM. Prema računici koju je uradila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, usvajanjem pravilnika uštedjelo bi se 56 miliona evra, od čega bi fondovima u kasi ostalo više od 42 miliona evra.

Ova agencija izradila je Pravilnik o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova, međutim taj dokument treba da bude usvojen od strane Savjeta ministara BiH, koji već duže od tri godine o tome ne želi da raspravlja.

U prethodnim danima nekoliko puta smo u Savjetu ministara BiH pokušali doći do odgovora na pitanje zbog čega se ne usvaja pravilnik, ali nismo uspjeli.

Izvor: cafe.ba